DL? MTL? Hva er det?

 

Om du er relativt fersk på damping har du sikkert også brukt litt tid på litt ulike dampefora og helt sikkert på facebook, men funderer fortsatt på hvorfor damper folk med Lungetrekk når du damper Munn Til Lunge? At det er ulike måter å dampe på er logisk, men hva er egentlig forskjellen? Hviken måte er best, og viktigst av alt – gjør du det feil?

De gode nyhetene først: Nei, du gjør det sannsynligvis ikke feil. Om du er en eksrøyker og inhalerer dampen slik du inhalerte røyken har du allerede taket på Munn Til Lunge. (MTL)  Det er når du suger dampen inn i munnhulen, holder den der mens du slipper fyringknappen og trekker den videre ned i lungene.

Når du vet dette er det enkelt å tenke seg hva Direkte Lungetrekk (DL) er – inhalering direkte ned i lungene uten mellomstopp i munnhulen. To ulike måter å dampe på og to ulike dampeopplevelser. Det er jo dampeopplevelsen vi er ute etter, ikke sant?

 

Hva er forskjellen?

Du har sikkert allerede oppdaget at det finnes ulike måter å dampe på. Den store majoriteten av e-sigarettbrukere damper stort sett på samme måte som de røkte på. Men de benytter moderne utstyr som kan generere imponerende skyer. For enkelte er ikke det alene nok. De vil ha enorme skyer og de er villige til radikalt å endre sin dampemetode for å oppnå det. De går over til DL. Ved hjelp av store, kraftige fordampere med luftehull som kan lage skikkelig gjennomtrekk i et vanlig husbankhus er det fullt mulig å øke mengden damp fra coilen så dramatisk at man kan tåkelegge halve Jotunheimen. Da inhalerer man direkte til lungene. Skikkelige magadrag.

Vi vanlige dampere er imidlertid ikke ute etter å konkurrere om å lage de største tåkeskyene. Sålenge damperen gir nok til å se ut som sigarettrøyken vi hadde i gamle dager, er vi formøyd. DL har dessuten enkelte ulemper. Derfor vil majoriteten av dampere trolig være tilfred med MTL.  Forklaringen på det kommer straks.

 

Jakten på smaken

Noe av det beste ved dampingen er mangfoldet av smaker. E-juice har utviklet seg mye siden den gangen det kun var en håndfull syntetiske tobakksmaker å velge mellom. Idag er det tusenvis av smaker og mange av dem er rene skjære kunstverk.

Problemet ved DL og damping er at alle de gode, utsøkte smakene forsvinner over tungen din og ned i lungene så raskt at du verken rekker å kjenne smaken eller å kose deg med den. For å kompensere for dette, mikser tåkejegerne sin egen juice og øker mengden aroma til ekstreme nivåer. I enkelte tilfelle opp til 20%, noe som øker prisen på juicen dramatisk ettersom aroma er den absolutt dyreste ingrediensen.

Det er sannsynligvis også den ingrediensen du ikke ønsker å inhalere mest av. Selv om aromaer eller smaker er ganske trygge, er de allikevel ikke like trygge som VG eller PG, eller nikotin for den saks skyld. For den gjennomsnittlige damperen er det ikke noe å engste seg for, men om du inhalerer store mengder juice med 20% aroma over lang tid, kan du utsette deg for uønsket risiko.

Om du holder deg til MTL betyr det at du kan ha full glede av dine favorittsmaker i en mye mindre konsentrasjon fordi du ikke suger all godsmaken rett ned i lungene (lunger har som kjent ikke smaksløker). Du vil også bruke mindre juice. Lager du den selv vil du spare ennå mer sammenlignet med det du brukte på røyken.

 

Hva trenger du?

MTLdamping krever ikke ekstrem lav-Ohm eller mengder med strøm. Det aller meste av dagens moderne utstyr er fullt istand til å levere det du trenger. Du kommer aldri til å behøve 50 Watt. Det kan være vanskeligere å finne en akseptabel fordamper siden de fleste moderne tanker er konstruert for DL, med digre luftåpninger og multicoiler. En singel coil (ikke lavere enn 0.6 Ohm) er bra for MTL. Luftmengde er et ikke-tema om den tanken du velger har regulerbar innstilling slik at du kan justere den etter eget ønske og smaksbehov.

Valget av juice er også viktig. DL kan gi mer halsrøsk og du kan kompensere ved å tilsette mer PG eller nikotin om du ønsker dette.

Det kreves ingen spesiell teknikk. Fyll tanken, trykk på fyringsknappen og inhaler som om det var en sigarett. MTL er den enklete dampemåten å mestre og det er, for folk flest det som er mest tilfredsstillende. Det er ikke noe galt med DL, så om du gjerne vil forsøke deg på tåkelegging av nabolaget er det bare å sette igang.

 

 

Du vil kanskje også lese dette:

 

Likte du det? Del gjerne med andre.

 

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

X
%d bloggere liker dette: