Hva er e-juice laget av?

Hva er e-juice laget av?

Det er et ganske vanlig spørsmål som mange folk forvirres av. Velmenende dampere sier ganske enkelt at «Det er bare vanndamp.» (det er ikke det) til hylende tobakkontrollfanatikere som skriker; «Man vet ikke hva den inneholder.» (joda, vi vet det) Misforståelse og misinformasjon finnes i alle leire når det gjelder e-juice.

Heldigvis er det ikke noe stor hemmelighet hvordan e-juice lages eller hva den inneholder. Det er bare å kikke på etiketten som står på flaska. Riktignok med bittesmå bokstaver, men er den kjøpt fra en legal produsent sier loven som gjelder i EU at det skal stå der.

Derfor er det enkelt å finne ut av hva den inneholder. Problemet kommer først når du skal lese det. Er det informativt nok? Kjenner du de kjemiske navnene på ingrediensene? Da er det lett for folk flest å lage skrekkhistorier som at «e-juice innehoder frostvæske.» (neida, det er tull.)

De fleste e-juicer har fire hovedingredienser med visse variasjoner. Om du kan litt om e-juice ser du lett forskjellene, men her er iallefall en oversikt over det du kan forvente at tanken din fylles med.

 

Vegetabilsk glyserin

Væsker som er designet for moderne damping inneholder for det meste vegetabilsk glyserin – VG – opptil 80% av innholdet. Noen dampere slipper ut kun en liten bleik dott av en sky, mens andre tåkelegger hele Jotunheimen.  VG er hemmeligheten bak de digre skyene.

Glyserin er en naturlig væske som fremstilles av fett. Den vi bruker i våre dampmaskiner er framstilt av vegetabilsk olje, derfor kalles den VG. Viktigere er det at selv om den er framstilt av en olje, er det ingen olje. Det er faktisk en alkohol, derfor er den trygg å innånde.

VG er en ikke-giftig fargeløs væske uten lukt, men med en søtlig smak. Den er relativt tyktflytende og er derfor lite egnet til eldre varianter av tanker og cig-a-likes. Den er helt enkelt for tykk til å suges opp av bomullen i veka. Noen varianter av e-juice har uttynnet VG med destillert vann. Den blir da mindre tyktfytende.

Det er mange forbruksvarer som inneholder VG. Den brukes ofte som søtningsmiddel i matvarer og blandes ofte i mat som skal holdes saftige og myke. Den brukes også i medisiner. Forskere har kontrollert og forsket på bruken av VG i mangfoldige år og det er ikke funnet noen sammenheng mellom VG og helseskader.

e-juice med mye VG gir store skyer og lite halsrøsk.

 

Propylen glykol

Alt det som ikke er VG i din e-juice, er ganske sikkert propylen glykol- PG. Noen e-juicer inneholder mer PG enn VG noe som gjør dem velegnet til eldre varianter av tanker og cig-a-likes. Helt enkelt fordi de er mindre viskøse (ikke tyktflytende.)

PG er også en alkohol, slik VG er. Den er nesten uten lukt og har en svak, søtlig smak som ikke er søt nok til at den brukes som søtningsmiddel. Den brukes i matvarer, medisiner og andre produkter mest for å holde på fuktigheten og gjøre dem mykere.

Et annet bruksområde for PG er i frostvæske. Det er sikkert derfor motstandere elsker å proklamere at e-juice inneholder frostvæske. Det er stikk motsatt. PG er bare en av mange ingredienser i frostvæske. Den er der kun fordi den er ikke-giftig; PG-basert frostvæske er mindre skadelig for dyr og barn. Det må også nevnes at vann også er en ingrediens i frostvæske. Man kan ikke påstå at selv om noe benyttes i et produkt som har et rykte som giftig, sier det ikke noe om hvor farlig den ingrediensen er.

Det er forsket på PG siden 1940 og det har vært enkelte mindre helseskader som er knyttet til PG. Men den er klassifisert som «generally safe»  Den er ufarlig å inhalere eller å svelge. Enkelte personer er sensitive til den, derfor anbefales at om du damper juice med høyt innhold av PG og kjenner deg uvel – bør du bytte til en med mer VG.

PG gir mindre skyer enn VG og er derfor lite brukt av skyjegere. Derimot er den populær hos de som ønsker å dampe diskret. PG blander seg lettere med aroma og gir mer halsrøsk.

 

Smaker (aroma)

En av fordelene ved damping er det enormt store utvalget av de nydeligste smaker på juicen. Det er her aromaer kommer inn. VG og PG har ikke mye smak i seg selv, derfor benytter man godkjente aromaer.

Hvis det er noen helsemessige bekymringer i tilknytning til damping, er de for det meste knyttet til smaker. Det finnes ingredienser som er ufarlig å spise, men ikke å inhalere. Diacetyl er en av dem.  Produsentene av e-juice har gjort en god jobb med å eliminere smakstilsetninger som det er tvil om. Bruk for all del aldri aroma eller smak som du kjøper i dagligvarehandelen. Noen av dem inneholder oljer. Det er direkte skadelig å inhalere olje. Kjøp aroma og smaker fra en anerkjent e-juiceprodusent. De har eliminert alle feil du kan finne på å gjøre. Det er tross alt din egen helse og din sikkerhet.

 

Nikotin

De fleste e-juicer inneholder nikotin. Det er derfor damping er et så effektivt alternativ til røyking; du kan tilfredsstille ditt nikotinsug uten å måtte fyre opp tobakksblader. Nikotin gir også det deilige halsrøsket. Om du vil ha halsrøsk skal du prøve med litt mer nikotin i din e-juice.

Selv om det går stygge rykter om nikotin, er det i bunn og grunn et relativt ufarlig nytelsesmiddel. Det er røyken fra sigaretter som gjør skade, ikke nikotinen. Den er giftig i store doser, men det er ingen fare for at du skal klare å forgifte deg selv ved å dampe. Lenge før du kommer opp i dødelig nivå, vil du kjenne deg uvel og hodepinen banker. Dampere (og røykere) er utrolig flinke til å kjenne igjen det punkt der de har fått i seg nok nikotin. Da parkeres dampmaskinen og røyken kubbes.

Det er helt klart en fordel å unngå e-juice som inneholder noe annet enn disse fire ingrediensene. Vitaminer, farge, koffein – alt er like uviktig for din kvalitetsdamp og i motsetning til aromaer er de ikke kontrollert som inhaleringssikre. Hold deg til disse fire ingrediensene og kos deg med en (nesten) ufarlig og utrolig hyggelig dampeopplevelse.

 

 

 

 

 

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

X
%d bloggere liker dette: