Hvordan røyke en damp?

 

Hvordan røyke en damp?

Bra spørsmål. Jeg har fått det flere ganger i det siste.

Når jeg svarer at jeg røyker ikke – jeg damper, blir folk irriterte og sier at  -Ikke tull, det ryker jo.. (klart det ryker) Det er ikke lenge siden våre dampmaskiner ble født og før de kom var det å puste ut en sky, ensbetydende med å røyke. I ettertid har det blitt mer vanlig å dampe, men folk flest har stort sett ikke peiling på hva vi driver med. Elektronisk sigarett, Personlig damper, Dampmaskinen min….  🙂
I Store Norske Leksikon finnes e-sigarett.  Forøvrig en fantastisk bra artikkel av vår gode venn i dampen; Karl Erik Lund ved Folkehelseinstituttet. Men hvordan røyker man egentlig en damp? Eller er det galt spørsmål?

 

Det er en grunn til at det kalles damping.

Damping er et alternativ til røyking og dagens dampere kan frambringe utrolige skyer og tåkelegger gjerne stua, men det er ikke røyk.  Røyk er noe som kommer fra en forbrenning av noe og en e-sigarett (damper) forbrenner ikke noe. Det som skjer er derimot at en væske fordamper og forvandles til en sky som består av mikroskopiske dråper. Det er det vi inhalerer.

Mens folk flest fortsatt prater om å «røyke» e-sigaretter bruker vi ikke det ordet. Vi misliker å kalle det for noe vi har sluttet med og som er både kreftframkallende og dødelig. Damping og røyking er to vidt forskjellige ting, derfor sier vi heller å dampe en damp, ikke røyke en damp.

Når vi nå har avklart det går vi et skritt videre. Les bare videre, dette kan bli gøy.

 

Det er ikke en sigarett. 

De fleste som kjøper en elektronisk sigarett leiter som oftest etter noe som kan erstatte den tradisjonelle, analoge tobakken. De tror kanskje at den kan brukes slik de alltid har brukt de hvite stinkadorene og derfor blir de skuffet. Brukt på riktig måte kan en e-sigarett (damper) gi brukeren en opplevelse som er minst like god som den han opplevde med den rykende forgjengeren.

Først og fremst må man erkjenne at en e-sigarett ikke er en sigarett. Benevnelsen var logisk i dens spede barndom, for å vise folk hva det var og fordi den så ut som en. Dessverre er navnet blitt et markedføringsmareritt. Noen mener fortsatt at «Det er jo fortsatt bare en sigarett.»

Nei, det er ikke det. En sigarett er tobakk pakket inn i papir. Det skiller den fra en sigar, som er tobakk pakket inn i tobakksblader. En e-sigarett inneholder ikke tobakk, derfor er det ikke en sigarett. Siden det ikke er mulig å redefinere definisjonen på «sigarett» slik at den passer til en «elektronisk dampedings» gir vi oss der. Det går bare ikke.

 

Hva er det da da?

Det er noe som kan erstatte sigaretten. Tenk etter hva sigaretten gir deg; nikotin, noe å inhalere, noe å ha i fingrene, ritualene du ikke kan unnvære. En elektronisk dings kan også gi deg det, hvis du bruker den riktig.

Den største feilen nye dampere gjør, er å tro at dette er noe de kan bruke på samme måte som de tidligere brukte sigaretten. Derfor oppdager de at dampen ikke gir dem den samme tilfredsstillelsen som de fikk av sigaretten. Smaken er ikke den samme og de har fortsatt nikotinsuget. Om det lyder kjent er det bare bra. Du trenger bare å justere litt på noen småting for å oppleve den samme tilfredsstillelsen som den du er vant med.

 

Opplev en ny verden.

Første skritt på veien er å anskaffe seg det rette utstyret. Ikke velg en gammeldags «sig-a-like» som ligner på en ekte sigarett. Den ser kanskje ut som en sigarett og har samme størrelse og fasong som den du har brukt i årevis. Kanskje har den en orange pære der gloen satt. Men de er ikke gode eller kraftige nok til å gi deg den opplevelsen du forventer. Du skal heller satse på en som er litt større. Et startsett som er på størrelse med en tusjpenn har alt du trenger. Ikke forsøk deg på ekstreme sub-ohm-sett, ikke hør på folk som anbefaler en 150-watter. Det er utstyr som passer bra til en ihuga damper eller en hobbyist eller en elektriker.

Nå skal du leite etter den rette nikotinmengden i den juicen du skal skaffe deg. Dessverre er det trendy med lite nikotin til nybegynnere. Det kan høres ut som bra, men det er det ikke. Poenget er jo at du skal få nikotinsuget til å gi seg. Nikotinen i e-juicen absorberes av kroppen din seinere og i mindre målestokk enn nikotinen i tobakk. Derfor kan man heller ikke sammenligne nikotinmengde i de to. Trolig bør du starte på 20 – 24 mg nikotin.

Om du tar korte, kraftige trekk når du røyker må du lære deg noe nytt. Det virker ikke når du nå har skaffet deg en dampmaskin. Du skal ta lange, myke trekk. Fordampingsprosessen tar litt tid før den kommer igang og ditt korte harde trekk er knapt nok til å starte den prosessen. Lange, myke, kjærlige trekk er tingen for en damper. Da får dampmaskinen tid til å gi deg det du er ute etter: Nok nikotin og en tett dampsky.

Det vil sikkert ta deg noen dager å venne deg til det nye utstyret og den nye måten å dampe på, men hold ut. Det er verdt ventingen og innøvingen av ny teknikk. Suget vil nok fortsatt være der til tider. Det er helt iorden. Ta deg gjerne en sigarett om du føler for det. Ganske snart vil du glemme å ta den og du er blitt en damper. Når du først har skjønt hvordan en e-sigarett fungerer og du har fått taket på det, er det lite trolig at du noensinne kommer til å fyre opp en gammeldags sigarett.

 

 

 

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

X
%d bloggere liker dette: