Er det trygt å dampe uten nikotin?

 

 

Er det trygt å dampe uten nikotin?

De fleste eksperter er nå enige om at e-sigaretter er tryggere (mindre farlige) enn de gammeldagse tobakkalternativene, men det finnes fortsatt et antall røykere som ikke vil prøve dem og som har ubesvarte spørsmål. Et av de vanligste (merkelig nok) er : «Er det trygt å dampe uten nikotin?»

For det første er det merkelig derfor at de aller fleste påstår at det ikke er bra å dampe med nikotin. De overdrevne farene ved denne svakt avhengighetsskapende drogen er en av de mest brukte og oftest siterte årsakene til påstanden om at e-sigaretter fortsatt er farlige og derfor må de kontrolleres. Noen land har allerede innført lover og restriksjoner på nikotininnhold; i EU er det sterkeste tillatte 20 mg/ml og i Australia (og i Norge) er det ikke tillatt å selge juice med nikotin i det hele tatt.

Faktisk er det slik at «farene» ved nikotin er for det meste innbildte. Joda, det er giftig i store doser, men konsentrasjonen og mengden i e-juice – selv i de sterkeste du finner utenfor EU – vil du ikke ta skade av. Nikotin er heller ikke så avhengighetsskapende når det separeres fra de andre ingrediensene som er  tilsatt tobakken. Derfor kan vi nærmest ignorere nikotinsjokk eller andre skader ved å dampe juice med nikotin. Dessuten blir du både kvalm og får hodepine lenge før du nærmer deg farenivået.

Hvorfor er da folk engstelige for sikkerheten ved damping uten nikotin?  Det er et godt spørsmål. Om man tar nikotinen ut av e-juicen blir den vel ikke mer skadelig? Her mangler det noen legitime spørsmål.

 

Hvorfor skal man dampe uten nikotin?

De fleste dampere bruker nikotinholdig juice, men ikke alle. Om du damper for å slutte å røyke, eller for å holde deg unna sigarettene er det muligens ikke trygt å dampe uten nikotin. Risikoen har ingenting med damping å gjøre; det er mulig at du misliker opplevelsen e-sigaretten uten nikotin gir deg så sterkt at du heller stikker ned på kiosken og kjøper deg en pakke røyk og er tilbake til tjue om dagen før du rekker å si «fyrstikker.» Det er iallefall ikke trygt.

Noen eksrøykere vil gjerne helt vekk fra nikotinen. Det er positivt, men det er viktig å ikke forhaste seg. Gå ned i styrke gradvis, i små steg. Ta tida til hjelp. De fleste storrøykere som bytter til damp, ville trolig hatt godt av å begynne med 20 eller 24 mg/ml, eller 18 mg/ml – om man bor i et EU-land. Etter noen måneder kan man forsøke å moderere styrken til 12-15 mg/ml og seinere til 6. Eller 9.

Det kan virke som det går seint, men du må huske på at du er en eks-røyker og kroppen din er vant med nikotin. Om du prøver å gå ned til null i løpet av kort tid, vil du ganske sikkert gi opp og sjansen er stor for at du begynner å røyke igjen. Det er tross alt et hakk bedre å dampe med høy nikotinstyrke enn det er å røyke en måned til; fordi mengden nikotin i e-juicen er ikke skadelig.

Mange eksrøykere er lykkelige nikotindampere og om du er en av dem er det ikke noen gode grunner for å kutte ut nikotinen. Andre ser på dampingen som en overgang til null og da er det fornuftig å gradvis redusere nikotininnholdet. Ta den tiden det trenger. Det tar nemlig tid.

 

Ikkerøykerproblemet.

Hva om du vil forsøke å dampe når du er ikkerøyker? Det kommer litt an på hvorfor du vil prøve det. Om du egentlig har lyst til å begynne å røyke bør du begynne å dampe. Det  er et mye mindre skadelig alternativ og om det kan hindre deg i å fyre opp den første siggen, er det gode nyheter. Men hvorfor skal du ha nikotin i e-juicen når du allikevel ikke bruker det?

På den annen side, om du har lyst til å dampe for å imponere venner med kule triks eller for å lage dampskyer eller ringer, er det ingen god ide. «Triksene» du kan gjøre med dampen er egentlig ikke imponerende for andre enn deg sjøl og dampmaskinen er ingen damemagnet. Du får heller ikke et bedre sexliv. De aller fleste ekspertene er enige om at damping er 95% mindre skadelig enn røyking. Selv om risikoen er liten, er den ikke null. Hvorfor i allverden skal du utsette deg for den bare for å vise youtubere at du klarer å dampe gjennom nesa?

Om det i det hele tatt er et problem ved det å dampe uten nikotin, er det trolig et for røykere som forsøker å kutte for fort. Om du ikke gradvis trapper ned på nikotinen i sakte fart vil du kompensere ved å dampe mer og du ender opp med samme mengde nikotin ved å inhalere mer damp. Om det skulle være et helseproblem ved damping er det høyst sannsynlig knyttet til enkelte aromastoffer. Da er det ikke smart å øke inntaket av slike.

I aller ytterste konsekvens kan en eksrøyker som er kommet ned i null nikotin gjerne dampe mengder med nikotinløs e-juice for å tilfredsstille suget sitt. Det betyr at han også inhalerer store mengder aromastoffer. Kan det være helseskadelig?  Helt akademisk kan det det, enkelte seinskader oppstår først etter tjue, tredve år. Men er det mulig? Nei, det er tvilsomt.

 

 

 

 

Kjør debatt. Har du en mening om dette?

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggere liker dette: