Forbud mot engangsdampere? Hjelper det?

WVA slår alarm: Irlands tur på vaping er en omvei fra globale beste praksiser

«Forbud fungerer ikke. Det har det aldri gjort,
og det vil det aldri gjøre.»

[Dublin, 21. september 2023] – I dag kunngjorde den irske helseministeren Stephen Donnelly sin intensjon om å stramme inn reguleringen av vaping – inkludert et forbud mot engangsdamp og et potensielt smaksforbud. World Vapers’ Alliance (WVA) oppfordrer politikere til å revurdere de vidtrekkende konsekvensene dette trekket vil ha på folkehelsen og skadereduksjon. Slike forbud motsier vellykkede skadereduksjonstilnærminger som man har sett i andre land som Sverige.

Michael Landl, direktøren for WVA, uttaler: «Forbud fungerer ikke. Det har det aldri gjort, og det vil det aldri gjøre. Et forbud mot engangsdamp vil ikke eliminere etterspørselen, men flytte den fra regulerte markeder til det svarte markedet, og skape negative, utilsiktede folkehelsekonsekvenser.»

Forbudet mot engangsdamp er kontraproduktivt for skadereduksjon, sier World Vapers’ Alliance. «Engangsdamper kan fungere som et viktig springbrett for røykere som ønsker å slutte,» kommenterer Landl. «De tilbyr et enkelt inngangspunkt, og mange forbrukere går etter hvert over til åpne systemer. Å gjøre veien fra røyking til damp så friksjonsfritt som mulig er avgjørende for folkehelsen. Mens sigaretter, kjent for å være ekstremt skadelige, fortsatt er lett tilgjengelige, trosser det logikk å forby et 95 % mindre skadelig alternativ.»

Vaping-smaker er mye brukt av voksne vapers for å bevege seg bort fra sigaretter, og forskning viser at bruken av dem kan øke sjansene for å slutte med 230 %. Å begrense smaker vil bare drive mange dampere til det svarte markedet eller tilbake til å røyke. For eksempel forbød Estland smaker i 2020, men det er bevis på at et flertall av damperne fortsatte å bruke dem, enten ved å lage sine egne væsker eller ved å henvende seg til det svarte markedet.

Michael Landl, direktør for World Vapers’ Alliance, la vekt på smakenes sentrale rolle i å hjelpe røykere på deres reise for å slutte. «Å forby smaker ville bety katastrofe for røykere som ønsker å slutte, nåværende dampere og folkehelse. Det er viktig å tilby en rekke smaker for at røykere skal lykkes i overgangen. Å forby smaker ville styre utallige irske forbrukere tilbake til røyking. Dette ville vært en unødvendig veisperring på veien til et røykfritt Irland.»

I mellomtiden har Storbritannia allment anerkjent vaping som et røykesluttverktøy gjennom sitt «Swap-to-Stop»-program, forpliktet til å redusere røykefrekvensen ytterligere og omfavne vaping som et skadereduksjonsverktøy.

Landl legger til: «Land med en åpen skadereduksjonstilnærming, som Sverige, som nylig reduserte avgifter på snus, og Storbritannia har vellykket redusert røykefrekvensen med åpenhet mot mindre skadelige alternativer. I stedet ignorerer minister Donnelly vitenskap og erfaringer fra andre land. Med disse retningslinjene risikerer han å lede Irland videre langs den kontraproduktive veien med forbud, og unnlater å effektivt håndtere den mest skadelige formen for nikotininntak – røyking.»

«Forbud fungerer ikke. Det har det aldri gjort,
og det vil det aldri gjøre.»

World Vapers’ Alliance (WVA) forsterker stemmene til vapers over hele verden og gir dem mulighet til å gjøre en forskjell for lokalsamfunnene deres. Våre medlemmer er vapersforeninger så vel som individuelle vapers fra hele verden. Mer informasjon på www.worldvapersalliance.com.

Michael Landl er direktør for World Vapers’ Alliance. Han er fra Østerrike og har base i Wien. Han er en erfaren politiker og en lidenskapelig vaper. Han studerte ved universitetet i St. Gallen og jobbet for flere offentlige politiske instanser og i det tyske parlamentet.

 

 

Lenke til  artikkelen her

 

 

 

 

 

 

 

 

Har du en mening om dette?

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: