EUs plikt overfor røykere over hele verden

Presset fra WHO for å sette alle nikotinprodukter under samme kategori betyr tapt potensial for tusenvis av røykere til å gå over til mindre skadelige alternativer.

 

I en stadig mer sammenkoblet verden kan handlingene til én region gi gjenklang langt utenfor dens grenser. Ingen steder er dette mer tydelig enn i spørsmål om folkehelse og skadereduksjon. Mens EU kjemper med sin holdning til skadereduksjonsstrategier for røykere, strekker konsekvensene av beslutningene seg langt utover sine grenser, og påvirker global helse og kampen mot røykerelaterte skader.

Panama vil være vertskap for den tiende sesjonen av partskonferansen (COP10) til WHOs rammekonvensjon for tobakkskontroll (FCTC) i år i november, og den vil ha betydelig betydning for fremtidens folkehelse. Resultatene vil påvirke skadereduksjon og damppolitikk globalt. Sjansen for at COP10 vil favorisere skadereduksjonstilnærminger og vaping er imidlertid høyst tvilsom, tatt i betraktning den strenge tilnærmingen som WHO har holdt mot vaping i tidligere år.

Nylig la en annen stor amerikansk studie vekt på effektiviteten og verdien av vaping som et røykeslutthjelpemiddel. For ikke å tenke på det vi allerede har visst fra Public Health England i årevis – at vaping er 95 % mindre skadelig enn røyking. Selvfølgelig slutter ikke listen over positive resultater der. Den eneste grunnen til at WHO har neglisjert disse bevisene er fordi de allerede har tatt en side i vaping-debatten.

Forbudet svikter hele veien

Det er eksempler på flere land hvor forbudet mot vaping allerede har hatt negative konsekvenser eller vil gjøre det i fremtiden.

For eksempel forbød India, som signerte WHO FCTC i 2003, vaping i 2019. Forbudet i landet har vært en stor fiasko, og har ført forbrukere til det svarte markedet og satt dem i fare for å konsumere mer risikable produkter enn de som er tilgjengelig på det lovlige markedet .

Tilsvarende følger Bangladesh, det første utviklingslandet som signerte WHO FCTC i 2003, i Indias fotspor og er på vei til å forby vaping – ikke bare lukke øynene for vitenskapen, men også gjenta den samme feilen som Indias lukkede geografiske nabo. .

Vi kan også se spenningene i Kasakhstan, der regjeringen bestemte seg for å forby vaping under WHOs råd, selv om eksperter og lokale vape-forkjempere advarte om at flere svarte markeder sannsynligvis vil dukke opp på grunn av forbudet.

Presset fra WHO for å sette alle nikotinprodukter under samme kategori og forby dem påvirker ikke bare et enkelt lands innenrikspolitikk, men forårsaker også en kjedereaksjon som fører til irreversibel ulovlig handel og tapt potensial for tusenvis av røykere til å bytte til mindre skadelige alternativer.

Er mulig å bryte denne onde sirkelen?

EU, der fremskritt finner veien uavhengig av det utfordrende reguleringsmiljøet, kan bli en deus ex machina i historien om endeløse kontraproduktive forbud. Selv om de fleste land over hele EU ikke har tatt sjansen på å omfavne skadereduksjonspolitikk, er det et land som fungerer som empirisk bevis for hvordan THR-politikk kan påvirke folkehelsen positivt.

Det landet er Sverige, som faktisk er nær ved å nå målet om å bli det første røykfrie landet i EU. Alt dette er ikke et resultat av forbud eller strenge reguleringer, men det faktum at svenske politikere støtter skadereduksjonsmetoder og lar voksne forbrukere velge mindre risikable alternativer til konvensjonelle sigaretter.

Vil EU bruke sin sjanse til å snu den tilsynelatende håpløse situasjonen, og støtte voksne forbrukere og deres valg om å slutte med dødelig forbrenning?

Bare fremtiden har det fulle svaret på dette spørsmålet. EUs politikere bør imidlertid være klar over at det fortsatt er tid til å stoppe karusellen av forbud, følge et eksempel fra Sverige, revurdere strategien for å slutte å røyke og erkjenne at så langt har de eneste landene som har lykkes med det, støttet skadereduksjonsmetoder og følger vitenskap. EU må ikke la COP10 bli skadereduksjonens kirkegård.

 

 

Lenke til artikkelen på engelsk

 

Av Liza Katsiashvili 4. Sept 2023
Liza Katsiashvili er Community Manager i World Vapers’ Alliance. Hun studerte ved CEVRO Institute i Praha og har jobbet for forskjellige grasrotbevegelser. Liza bor i Tbilisi, Georgia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Har du en mening om dette?

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: