Blir det slik forslaget tilsier, da blir det krise

Driverne av PGVG i Torget 1A og nettbutikken Nosmoke.no har ventet på en lovendring siden 2016, nå er det endelig noe i gjære, men forslaget ser slettes ikke slik ut, som de hadde håpet på.

 

ENGASJERT: Michael Johnsen i PGVG og Nosmoke.no synes det virker litt håpløst dersom de ikke skal få selge produkter med smak, slik de har gjort i mange år.. – Vinmonopolet får selge alkohol med smak av jordbær og pære, men tobakksprodukter skal kun få smake tobakk?

ARKIVFOTO: Martin Langeveld

– Vi er veldig glade for at det nå blir mulig for norske butikker å selge dampeprodukter med nikotin på lik linje med utenlandske nettbutikker. Vi har ventet på dette lenge. Jeg tror dette kan bidra til at flere klare rå slutte å røyke, sier Michael Johnsen.

Men – ja – for det er flere men.

Forslaget til det nye tobakksdirektivet samt den nye, nasjonale folkehelsemeldingen med retningslinjer for salg av tobakk er detaljert, likevel har Michael lest seg gjennom på kryss og tvers.

– Stortingsproposisjonen (125 L), som omhandler omsetning av tobakk og produkter til damping, er veldig omfattende. I utgangspunktet skulle vi fått et nytt regelverk å forholde oss til i 2016, med tillatelse til å omsette nikotin til  . Men daværende helseminister ville nok ikke ha dette «på sin vakt», resonnerer Michael.

 

Tilbake til smaken av tobakk

Siden e-sigarettene kom til Norge har det ikke vært mulig å kjøpe dem med nikotin. Det har derimot vært mulig i nabolandet Sverige. Altså, en kjapp tur med ferja til Strømstad, eksempelvis.

Dampen som sigarettene har produsert her til lands har kun hatt smakstilsetninger og mange brukere har klart å slutte å røyke ved hjelp av e-sigarettene.

– Vi har hjulpet mange tusen å slutte å røyke. Selv sluttet jeg i 2012. Da ved hjelp av damp som smakte frukt. Det jeg sliter med å forstå er at norske myndigheter foreslår å fjerne smakstilsetningene på dampen helt. Dersom forslaget blir vedtatt skal en e-sigarett smake tobakk – noe som ikke er spesielt godt. Du skal fjerne avhengigheten til røyken med noe som smaker av røyk. Det blir som å si «vi har kuren mot alkoholisme, beklageligvis smaker den sprit», sier Michael.

Han synes det virker håpløst dersom dampe-butikkene ikke skal få selge produkter med noe annet enn tobakkssmak, og henviser til at Vinmonopolet for eksempel får selge alkohol med smak av jordbær, sitron og pære.

 

NYE SALGSREGLER: Michael Johnsen og Dag Einar Vistad Hansen må forholde seg til et nytt regelverk for salg av e-sigaretter, dampeprodukter og tobakk om ikke så lenge. Bildet er fra da da butikken PGVG åpnet for snart tre år siden.
ARKIVFOTO: Martin Langeveld

 

Har Bank-ID-login

I den nevnte stortingsmeldingen med fokus på framtidens folkehelse ligger det også inne et punkt om at nettsalg av produkter til damping skal bli ulovlig. Det liker naturlig nok Michael dårlig. Allerede i dag har nettbutikken til Nosmoke.no innlogging med BankID, dersom man vil handle. Og det er 18-års aldersgrense på produktene i nettbutikken. Michael mener at sikkerheten rundt hvem som bestiller produktene er god nok.

– Jeg håper at forslaget, slik det ligger i dag, ikke blir vedtatt. Det vil jo si at dersom en kar i Kjøllefjord i Finnmark ønsker hjelp til å slutte å røyke med damping, kan han ikke bestille det han trenger via nettet. Han må handle i en fysisk spesialforretning. Det er ikke god distriktspolitikk, mener Michael.

– Men dersom forbudet mot salg via nettbutikker blir vedtatt, er ikke det ganske ugunstig for Nosmoke.no?

– Det er klart det blir helt krise for oss.

Nå håper han at politikerne kan forstå at størsteparten av brukerne i gruppa av dampeprodukter ikke er ungdommer som ender opp med å bli avhengige av e-sigarettdamp med nikotin.

– Det ville vært leit om de tok beslutninger på feil grunnlag, sier han.

 

 

 

Artikkelen er knabbet fra Sandefjords Blad og kan leses her

 

 

 

 

 

 

Har du en mening om dette?

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: