Mener FHI at nikotin er farligere enn heroin?

Narkotikabruken blant unge har eksplodert de siste årene. En del av ansvaret for denne utviklingen ligger på Høyre og andre partier som stod i spissen for en rusreform som skulle avkriminalisere bruken av narkotika.

På få uker har det blitt beslaglagt nesten to tonn kokain både på Vestlandet og i Oslo, og forrige helg havnet seks ungdommer på russetreff i Halden på legevakten etter å ha fått i seg noe politiet tror kan være illegal, syntetisk dop.

Ifølge de siste Ungdata-undersøkelsene er det åtte prosent gutter og seks prosent jenter på 10. trinn som har brukt hasj eller marihuana i løpet av det siste året.

Flere ungdommer tror narkotika er blitt lovlig, melder politiet. Tilgangen er uten sidestykke, advarer tollerne. Det er ingen god kombinasjon.
Lenke til nrk sin nyhet.

 

Med tanke på rusreformen som diskuteres høylytt både i Stortinget og media pluss innad i FHI, er det merkelig at det er «lovlig» med heroin.

Det er helt utrolig at nikotinen vi som har slutta med sigaretter til fordel for damper (vapes, e-sigaretter) er så mye verre enn heroin, kokain og annen narkotika.

Rusreformen har man diskutert i årtier, men de blir ikke enige om hva som er best.
Best for hvem?
For poitikerne? For de narkomane? For helsevesenet? For politiet?

 

I Oslo har byrådet jobbet for en lokal rusreform i Oslo, som sikrer helsetjenester og ikke straff for dem som blir tatt for bruk av narkotiske stoffer.
Dialogen har gått direkte mellom byrådet og politiet, men stoppet opp i vinter da de ikke kom til enighet.

– Vi ønsker forsvarlig helsehjelp og ikke bøter og straff i Oslo for dem som bruker narkotika. Derfor ba vi politi vurdere om å unngå straffereaksjoner, men heller en forvaltningsmessig reaksjon. Politiet har sagt de mener dette innebærer en tidsbegrenset avkriminalisering i Oslo og gikk imot det. Det synet er vi uenige i, sier byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Usman Mushtaq (Ap), til VG.

En av dem som er skuffet er Arild Knutsen, styreleder i Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN).

– Du blir behandlet som kriminell som rusmiddelbruker i Oslo. Det er en feilslått ruspolitikk, sier han til VG.

Er det virkelig feilslått politikk å straffe folk som bryter loven ved å kjøpe og bruke ulovlige medikamenter?

 

Camilla Stoltenberg, direktør i Folkehelseinstituttet var en av dem som ropte varsko allerede tidlig i 2018 på bakgrunn av at flere politiske partier signaliserte at narkotikapolitikken skulle endres.

Det som har skjedd er at Høyre snudde i narkotikapolitikken og gikk fra forbud til avkriminalisering, som i realiteten betyr mer eller mindre legalisering.

Diskusjonen i forkant, fremleggelsen av Rusreformen og det som har skjedd etterpå har ført oss inn i dette uføret, der ungdommen er de som taper.

I 2018 ble Rusreformutvalget nedsatt, som skulle forberede en rusreform og de leverte sin rapport i desember 2019.

På tross av klare advarsler fra særlig politiet, la regjeringen våren 2021 en rusreform, der det ble foreslått blant annet å oppheve straffansvaret for bruk av narkotika og erverv og innehav av store brukerdoser med narkotika til egen bruk.

Regjeringen, med Høyre i førersetet, valgte å vende det døve øret til alle advarslene fra særlig politiet om å tillate personlig bruk og besittelse av narkotika.

Politiets Fellesforbund har sagt at reglene fører til at politiet ikke lenger får forebygget overfor ungdom og unge nå tror narkotika er lovlig.

 

Vi som, av ulike årsaker har slutta å røyke, blir nektet å fortsette med dampen (vapen) vår. Grunnen er enkel; bestemmende myndigheter er enige om at nikotin er skadelig for barn og unge. Noe som forsåvidt er delvis korrekt, 
Myndighetene påstår at vi kun skal få lov til å kjøpe dampjuice uten andre smaker enn enn tobakk og mentol. Fordi frukt- og bærsmaker tiltrekker barn og unge som skal skånes for denne styggedommen.

Vi som sliter med å slutte å røyke, eller allerede har klart det, liker ikke verken bæraktige eller fruktige smaker, påstår myndighetene. Vi pålegges derfor ved lov, å dampe med tobakksmak, alle andre smaker skal forbys.
Det er jo tobakksmaken vi vil bort fra. Dessuten er det ingen som har definert ‘tobakksmak.’

Problemet er bare at nikotin i seg selv ikke er skadelig i de mengder man får i seg via dampen. Det er mye større mengder nikotin i de legemiddelproduserte produktene som myndighetene vil at vi skal benytte framfor damp.
Nicorette tyggegummi inneholder 4 mg nikotin og den er plassert fullt synlig i de aller fleste dagligvarebutikker. 
Nicorette munnspray inneholder 300 brukerdoser, hver med 1 mg nikotin.

 

Hva er det myndighetene i Norge ikke har skjønt når de samme myndigheter i England gir røykere som vil slutte gratis dampepakker. De har yilogmed etablert dampebutikker inne på flere sykehus.

https://news.sky.com/story/one-million-smokers-to-be-offered-vape-starter-kits-as-part-of-government-swap-to-stop-scheme-12854821

One million cigarette smokers will be offered vape starter kits as part of a government «swap to stop» scheme to make the nation «smoke free».

The kits will be offered to almost one in five of all smokers in England as part of a push that is «the first of its kind in the world», Health Minister Neil O’Brien will announce on Tuesday.

Gravide får £400 som tilsvarer 5.500 norske kroner for å slutte å røyke. De vil også få gratis konsultasjon om røykeslutt og det utarbeides et innlegg i sigarettpakkene som skal gi røykeråd.

Pådriverne ønsker tiltakene velkommen, men at det på lagt nær er tilstrekkelig.
Over hele verden forventer man en røykfri nasjon innen 2030. Men det er ikke oppnålig uten en formidabel innsats.

Pregnant women will be offered up to £400 to stop smoking and a consultation will be launched on introducing mandatory advice on quitting smoking to be placed in cigarette packs.

Experts widely expect the pledge to get the nation smoke free by 2030 – equating to getting smoking rates to less than 5% – will be missed without further action.

 

Det er helt utrolig at myndighetene i Norge kan tillate heroin og attpåtil påby ansatte i fengler å hjelpe innsatte med å sette sprøyter.
At den heroinen innsatte må ha hjelp til er smuglet til landet er åpenbart helt ok for myndighetene. den heroinavhengige innsatte er jo sjuk.
Det er klart han må hjelpes når han må ta sin egenmedisinerte, illegale, ulovlig innsmuglet medisin mens de forsøker ned alle midler å tre et forbud mot all bruk av e-sigaretter, juice, aroma og smak for a hindre oss i å røyke. Poenget til norske myndigheter er åpenbart at vi skal fortsette å røyke slik at Herr Staten får inn nok penger i skattkista si.

Sverige vil innen 2024 være et røykfritt land. Der er det tillatt med både snus og e-sigaretter med alle smaksvarianter.

 

-I likhet med vårt eget land, er også resten av verden (FN styrt verdensorden) styrt av ledere som gjennomgående er landssviker, grunnlovsforbrytere, vinningsforbrytere, sexualforbrytere og patologiske løgnere.

«Det å finne på lure avgifter som folk ikkje veit at dei betalar, det er ein fin del av politikarlivet. Avgift er noko av det finaste i eit demokrati. Avgift er sivilisasjon.» – sa Einar Førde.

Har du en mening om dette?

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: