EU förslag kan sätta stopp för engångsmodeller

Engångsvapes kan vara ett minne blott om några år. Detta sedan EU är på väg att godkänna en ny förordning för att reglera inbyggda batterier.
”Engångsvapes passar inte in i den modellen” rapporterar den Schweziska tidningen Vapolitique

 

En liten leseprøve på svensk idag. ‘Alle’ nordmenn skjønner svensk, men ingen svensker skjønner norsk. 

 

Enligt en förordning som EU-kommissionen föreslår ska batterier som är inbyggda i elektroniska apparater vara lätta att ta ut eller bytas av slutanvändaren. Detta gäller i synnerhet icke uppladdningsbara batterier. Enligt EU-kommissionen kommer den nya förordningen att underlätta för återvinning och öka cirkulationen av batterier. Vidare föreslår utredningen åtgärder för att skapa en bred och harmoiniserad marknad för batteriåtervinning. Syftet är att göra det tydligt för företagen vad som gäller.

“Vi behöver skapa en marknad för återvinning, liksom en marknad för att utnyttja det sekundära råmaterial finns i batterier.” Skriver kommissionens utredning i sin sammanfattning.

Kan tvingas bort

Om allt går som EU-kommissionen planerat kommer även EU-parlamentet godkänna den nya förordningen. Förutom att de nya reglerna får konsekvenser för en stor mängd populära produkter som idag importeras från Asien, kommer även markanden för e-cigaretter att påverkas. Konstruktionen på många av dagens e-cigaretter måste ändras, annars riskerar de att försvinna, menar Philippe Poirsson, redaktör på tidningen Vapolitique.

“De nya reglerna gäller i synnerhet engångsmodeller, som sannolikt kommer att tvingas bort från marknaden” skriver han i Vapolitique.

Godkända modeller

Engångsmodeller har exploderat i popularitet över hela världen sedan de introducerades på marknaden i USA för några år sedan. Tekniken är densamma som i vilken e-cigarett som helst, även om formatet är betydligt mindre. Skillnaden mot traditionella e-cigaretter är att de inte går att ladda upp eller fyllas på. När batteriet eller e-vätskan är slut måste de kasseras.

De engångsmodeller som uppfyller EU:s krav på kapacitet och säkerhet innehåller som mest 2 ml e-vätska och har en nikotinkoncentration på maximalt 2 procent. Detta motsvarar tent praktiskt mellan 16 och 22 mg/ml beroende på vätskans sammansättning. En engångsmodell med EU standard motsvarar cirka 40 cigaretter, vad gäller livslängd. Det vill säga 600-800 puffar, över en period på 1-3 dagar.

Stor svart marknad

Den standard som växt fram i och med EU-regleringarna har samtidigt öppnat upp för en stor svart marknad, enligt kritikerna. Mer potenta modeller, med större vätskebehållare och högre nikotinhalter ämnade för andra marknader, importeras privat och konkurrerar med de lagliga modellerna. Enligt rapporter från Branschföreningen för elektroniska cigaretter, BELC sker försäljningen via sociala medier, kortlivade hemsidor på nätet eller över disk i mindre närbutiker,

 

 

Dampekattas mening:

Ved første gjennomlesning ser det ut som dette er en bra ide.
EU-kommisjonen vil at batterier skal være enkle å fjerne for sluttbrukeren, altså deg og meg, for å resirkulere dem på korrekt måte. Unntaket er oppladbare batterier, som vi kaller innebygget batteri.

Det oppleves en begynnende motstand mot engangssdampere (disposables) i flere land. Man har oppdaget at TPD som krever at en damper skal ha ikke større tank enn 2ml, den skal tåle fall fra mange meter ned i asfalt og den skal være barnesikker, stiller ingen krav til resirkulering. De kastes i naturen eller i søpla sammen med brennbart søppel. Det må gå galt.

Den eksplosjonen vi har sett i engangsdampere fra Kina, med et stort antall produsenter som tilbyr engangsdampere med opptil 12 – 15.000 trekk, viser helt klart en grådighet og respektløshet for EU sine lover og regler.
Det svarte markedet bryr seg lite om lover.

Om EU-kommisjonen innser at de «kan ha tatt feil» da de konstruerte definisjonen og kjørte over hele Europa med sitt TPD, blir spennende å følge med på.
Om det svarte markedet vil bli borte (som EU tror hver gang de forbyr noe) gjenstår å se.

Har du en mening om dette?

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: