UKVIA: Færre ungdommer damper – ny studie fra ASH

Det er en rekke konklusjoner å trekke fra ASHs siste tall (ASH Smokefree GB adults and youth survey results 2023), men et ubestridelig faktum er at veksthastigheten for under 18 år som regelmessig damper har avtatt betydelig. Mens regjeringens mål må være en reduksjon i tallene, har ikke det store hoppet i ungdomsvaping i 2021 fortsatt i samme tempo (sporadiske eller regelmessige vaping hadde gått opp fra 3,2 % til 6,9 %, men gikk fra 6,9 i fjor % til 7,6 %). Fjorårets tall ble referert til som en ny vaping-epidemi, og den raske veksten var med rette en grunn til bekymring, men mangelen på en betydelig økning denne gangen er bedre nyheter.

Det vi virkelig ønsker å se fra disse tallene er et raskt fall i frekvensen av damping for ungdom ettersom regjeringen øker innsatsen for å effektivt hindre salget av damp til tenåringer. Forskningen viser også at det mest populære stedet for 11-17-åringer å kjøpe vapes er fra hjørnebutikker og kiosker, så det må prioriteres å hindre disse useriøse forhandlerne fra å bryte loven. Interessant nok kjøper en veldig lav andel vapes på nettet, antagelig fordi det er mye lettere å kontrollere bruken av effektive aldersverifiseringsverktøy. Som vi har sagt gang på gang, la oss kontrollere salget av vapes effektivt, bøtelegge useriøse forhandlere 10 000 pund på stedet og gi handelsstandarder mulighet til å fjerne deres evne til å selge vapes igjen.

Det var også en betydelig økning i 11-17 åringer som prøvde vapes «en eller to ganger», opp fra 7,7 % til 11,6 %, men vi har sett tilsvarende høye tall for eksperimentering tidligere, som i 2018 da tallet var 10 %. Vanskelig å vite hvorfor den steg nesten 4 prosentpoeng det siste året – eller hvorfor den gikk ned rundt 3 prosentpoeng mellom 2018 og 2022, men uansett må vi alle jobbe for å redusere ungdomsdamping over hele linja.

 

Link til ASH-studien her.

 

Politikere i mange land kunne ha godt av å lese dette.

Har du en mening om dette?

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: