Glasgow ber om forbud mot disposables

Glasgows miljø- og nabolagskomité skriver til den skotske regjeringen for å støtte oppfordringer om innføring av ny lovgivning som forbyr salg av engangsvapes på grunn av bekymringer om den fremtidige helsen til byens unge mennesker og den økende miljøpåvirkningen av forsøpling.

Komiteens medlemmer uttrykte frykt for at de fargerike og søtt smakende engangsvapene er designet for å appellere til mindreårige brukere som kan skade deres fremtidige helse gjennom regelmessig og langvarig bruk.

Selv om det er tryggere enn røyking, inneholder vapes fortsatt nikotin og nylige beslag fra byens handelsstandardteam fant mange i butikker og hos grossister som inneholdt mer enn den lovlige grensen.

På bare tre måneder beslagla handelsstandardansvarlige mer enn 13 000 ulovlige vapes i stikkprøver av virksomheter som selger direkte til publikum og andre forhandlere.

Rådsteamet besøker jevnlig butikker og varehus for å sjekke at virksomheter overholder regelverket og gi råd til forhandlere om deres ansvar.

Mer enn 13 000 engangsdampere som ikke overholder kravene ble beslaglagt for videre undersøkelse. Disse produktene ble konfiskert av grunner som tankkapasitet og nikotinstyrke som oversteg tillatte nivåer.

Økende bekymringer for miljøpåvirkningen av engangsvapes utløste også oppfordringer om et forbud – med komiteen enig i at styreleder, rådmann Elaine McSporran, ville ta dette opp med den skotske regjeringen.

Cllr McSporran sa: «Jeg har alvorlige bekymringer om engangsdamper, både i forhold til deres miljøpåvirkning og påvirkningen på folks helse i årene som kommer.

«Vi ser flere og flere engangsdampere som forsøpler gatene og grøntområdene våre, fordi folk bare slipper dem når de er tomme. De er laget av plast, som vi vet, tar tiår å bryte ned og kan havne i elvene våre og hav hvor det er en trussel mot dyrelivet og kan komme inn i næringskjeden. De er også drevet av litiumbatterier som inneholder etsende og brennbare kjemikalier.

«Beslaget av over 13 000 ulovlige vapes på bare tre måneder i Glasgow antyder omfanget av problemet over hele landet.

«Deres tilsynelatende markedsføring mot yngre mennesker med søte smaker og fargerike emballasjer er en annen bekymring ettersom flere og flere unge ser ut til å bruke dem.

«Jeg støtter helhjertet innføringen av et forbud mot salg av dem og oppfordrer den skotske regjeringen til å handle nå for å avverge en dobbel katastrofe i fremtiden.»

I tillegg til vape-beslagene har Trading Standards, samarbeid med HMRC og Police Scotland, som en del av Operation CeCe (Skottland) også beslaglagt mer enn 778 000 ulovlige sigaretter og 126 kg med rulletobakk i byen siden 2021.

I løpet av 2022 gjennomførte Glasgows handelsstandardteam 63 etterretningsledede besøk til forhandlere under Operation CeCe (Skottland). Etterretningen ble samlet inn fra kilder, inkludert forbrukerklager, klager fra andre forhandlere påvirket av tilbudet av ulovlig tobakk og partnerbyråer. Av de 63 etterretningsledede besøkene ble det gjort beslag fra 51 lokaler (81 %).

Den skotske regjeringen gjennomfører for tiden en gjennomgang av engangsvapes som inkluderer vurdering av et forbud. Gjennomgangen vil bli ledet av Zero Waste Scotland.

Dundee bystyre har også gitt uttrykk for støtte for å forby salg av engangsvapes.

 

Dampekatta mener:

Det var politikerne som lyttet til EU da TPD var ute på høring og alle sa ja. Nå viiser det seg gang på gang i stadig flere land, at engangsdampere (disposables) ikke er bra verken for miljøet elller dampesaken.
Det er å håpe at politikere i flere land innser at TPD ikke bare er positivt og at dette er en start på et opprør mot byråkratiet i EU som bestemmer hva vi skal gjøre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Har du en mening om dette?

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: