Vossadamp fyller 5 år i april

Etter snart 12 år uten tobakk, men med dampere i alle fasonger og størrelser, har jeg opplevd mye merkelig.
Dette er noen av mine erfaringer og bakgrunnen for lysten til å hjelpe røykere, som resulterte i Vossadamp i april 2018.

Forskere over hele verden som spyr ut av seg de mest absurde påstander om hvor giftig ‘denne dampen’ er, og hvor mye verre det er å dampe enn det er å røyke.

At de er meget godt betalt av BigT og eller BigPh, er hevet over min ringe tvil. Ferdig snakka. Jeg har sluttet å lese deres oppkomme av svada, direkte løgn og inkonsekvente påstander for lenge siden.

Jeg har møtt røykere som bastant påstår at damping er mye farligere enn røyking: «-Det har legen min fortalt.»
«-Det står jo i alle aviser.»
«-Jeg leser jo VG.»

Det å tro at ‘legen din’ veit best, er som å tro på julenissen – Vi veit alle hvem julenissen egentlig er. – Det er handelsstanden og pappa.
Det å tro på det som skrives i aviser, er fånyttes. Jeg har erfart at de som kaller seg journalister, ikke er annet enn klippoglimere.
De bryr seg mere om klikk på artiklene sine, enn på sannheten.

  • Øystein Sunde traff spikern på hodet i 1989:
    «»Jeg jobber i avisa her som ny journalist.
    Her kommer løssalget først og sannheten sist.
    Smi, mens liket er varmt!
    snuse opp rykter, det er min strategi,
    jeg skjekker aldri kildene, det tar for lang tid.
    Smi, mens liket er varmt!»»

Men vi forsøker allikevel å late som det er julenssen som kommer med alle pakkene, slik at våre egne barn skal beholde troen på det vi ble fortalt av vår foreldre – at julenissen kommer med pakker til alle snille barn.

Hver eneste dag møter jeg også folk som har slutta å røyke, som idag er dampere. De takker meg og dampebutikkene for all hjelp de har fått gjennom mange år. Endelig er de kvitt tobakk.

Men er ikke dampingen bare en substitutt for sigaretter?

Er det lurt å erstatte en last med en annen?

Smøring på høyt nivå

Jeg holder meg relativt oppdatert på det som skjer i dampeverdenen. Jeg er og bør være kritisk til det som leses via kurante sosiale medier. Derfor bør man heller ikke sluke rått det som kommer fra ‘anerkjente dissenterere.’ – for å bruke et uttrykk som BigT og BigPh elsker å benevne alle mennesker med, som ikke er direkte motstandere av damp og dampedingsers evne til å forandre røykere til dampere.

Heldigvis finnes det forskere som ikke er på smøringslistene til BigT og BigPh. De som, tross all motstand, trusler og latterliggjørelse, fortsetter sin kamp mot tobakken og dens mange livsfarlige gifter.
Dessverre har BigT og BigPh så mye penger og så lite respekt for helse at de kan kjøpe både forskere og politikere. Da blir resultatet forbud mot damp.

Men damperne gir seg ikke. Vi kjemper med nebb og klør mot en overmakt som synes uovervinnelig. Vi veit at damping er mindre skadelig enn sigaretter og vi gir oss ikke før bestemmende myndgheter forstår det samme. Vi veit jo hva vi driver med, alle vi som har stumpa røyken med god hjelp fra dampen.

Det er tvilsomt om Bent Høie og hans kumpaner noengang har smakt en sigarett. Men de har myndighet til å bestemme over oss, fordi vi har valgt dem til å bestemme for oss.
Egentlig er det litt inkonsekvent at de derfor skal bestemme noe vi er imot, men slik er nå verden idag. De rike bestemmer over de fattige.

Damping er minst 95% mindre skadelig enn sigarettrøyking. Det er kommet fram etter flere studier, bla.a. fra britiske forskere. Amerikanske studier viser det samme. Damp er mindre skadelig enn røyk.
Problemet i helsekretser er at de ikke kan eller vil akseptere benevnelser som ‘mindre helseskadelig’ eller ‘skadereduserende’ på produkter de ikke har funnet opp sjøl.
Helsemyndigheter krever at et produkt skal være helsefremmende eller ufarlig.
Litt motstridende når man leser pakningsvedlegget på det man kjøper på apoteket etter henvisning fra lege.

Det er derfor åpenbart at den nikotinen som er i et legemiddel, er en annen slags nikotin enn den som finnes i sigaretter og den vi har i vår juice. Det må den jo være når de kan anbefale Nicotinelle og Nicorette som erstatning for sigaretter.
Eller lager jeg bare problemer der det ikke fins noen?
Vranglære?
Hva er det jeg ikke har skjønt?

De britiske helsemyndighetene har tillatt dampebutikker å etablere seg inne på sykehusområder. De vil hjelpe røykere å slutte med tobakk og gå over til damp.
«Det vil være positivt for folkehelsa,» sier helsemyndighetene i England!
Hva har de skjønt som ingen andre har skjønt?

Her hjemme sa myndighetene at det vil bli tillatt å selge dampedingser med nikotin i Norge. De sa det i 2016. De sa det i 2017. De sa det i 2018. De sa det i 2019. De sa det i 2020, og i 2021 og i 2022. Nå sier de at det kanskje blir tillatt i 2023.
Er det helsemyndighetene eller BigT og BigPh som bestemmer når det skal bli tillatt?

Bent Høie var helse- og omsorgminister i mange år. Han sa klart fra at «Det blir ikke tillatt på min vakt.»
Da dukker spørsmålet opp i min hjerne; Var Bent Høie godt smurt av BigT eller trodde han i fullt alvor, at damp er minst like skadelig som sigaretter?

Vi er opplært til å stole på myndighetene. De veit jo bedre enn oss. vi er folket som skal gjøre som myndighetene bestemmer.

Forbudstida er tilbake

De seinere åra har mange land og stater, innført forbud mot andre smaker på juice enn tobakk (og mentol).
Erfaringer fra samme land er at salget av e-sigaretter (dampere) er noe redusert, men salget av sigaretter og tobakk har økt.
Folk som ikke vil dampe tobakksmak, slutter og går tilbake til sigaretter!?
I tillegg florerer det av illegal omsetning av ulovlige engangsdampere (disposables) som selges av skoleungdom som har kjøpt dem på internett.

Var det meningen med smaksforbudet?
Hva smaker det egentlig av tobakk?
Brent bål, sur røyk som river i halsen? Er det det vi vil ha når vi damper?
Er det slik vi vil ha det i Norge?

Har vi virkelig glemt hvordan det gikk da det var alkoholforbud i Norge?
Ok. De fleste av oss har ikke opplevd det, men vi har hørt og lest om politi som jakter på hjemmebrennere og hvordan folk smuglet sprit på alle tenkelige og utenkelige måter. Ville fester med sprit i alle former hvor rikfolk og kjendiser drakk seg snydens på smuglersprit. Politikere og politiet var naturligvis invitert.

Loven gjelder jo ikke for de som bestemmer og for vennene deres.
Litt slik det er idag med pendlerboliger og reiseregninger.
Det gikk til helvete. Akkurat som da NRK bannlyste Beranek i 1981 da han ga ut ‘Dra til helvete’ Låta ble så populær at den toppet VG-lista og lå på topp 10 i mer enn 20 uker.

Helsekost eller skaderedusering

Damping er ikke helsekost. Du blir ikke frisk og sunn av damp.
Men det er skadereduserende.
Da jeg sluttet å røyke i 2011, hadde jeg en lungekapasitet på 54%. Da jeg målte den i 2021 var den på 79%.
Det er skaderedusering. – Nå går jeg opp de 24 trappetrinnene til huset uten å måtte stoppe på hvert repos for å trekke pusten. Jeg løper opp på null komma svisj.

Det har aldri vært sunt å dampe. Røyker du ikke, er det dustete å begynne å dampe. Men det er helt sikkert at de som allikevel begynner å dampe i ung alder, er de som hadde begynt å røyke.
Jeg husker at jeg begynte å røyke fordi ‘alle andre’ røyka og fordi det var ulovlig. Dengang var det jo heller ikke skadelig å røyke. Våre store idrettshelter røyka. Reklamen hadde store bilder av sportsmenn som anbefalte det ene sigaretten etter den andre. Tilogmed helseminister Karl Evang kjederøyka sigaretter.

Ikke et vondt ord om røykeloven og forbud mot røyking der folk vil oppleve noe annet enn sur tobakksrøyk.

 

I april fyller Vossadamp fem år og hele måneden vil det være spesielle tilbud og overraskelser til alle som registrerer seg med email.
De som står på den lista vil få vite hva som skjer først.

Vape on.

 

 

 

 

Har du en mening om dette?

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: