MP i UK vil forby disposables

Det konservative parlamentsmedlem for Sleaford og North Hykeham, Dr Caroline Johnson, skal presse på for et fullstendig forbud mot engangsdamp i Storbritannia i Underhuset denne onsdagen. Under dekke av å beskytte barn, vil parlamentsmedlemmet presentere en ti-minutters regellov på grunn av farger og smaker og noe.

Dr. Johnson MP vil presentere sitt forslag, Disposable elektroniske sigaretter (forbud mot salg), om morgenen onsdag 8. februar i hovedkammeret (Main Chamber).

Dr. Johnson sa til en lokal journalist: «Regjeringen er forpliktet til å oppnå en røykfri generasjon innen 2030. Gjenbrukbare e-sigaretter og vapes er fortsatt et viktig hjelpemiddel for å slutte å røyke, men jeg frykter at deres fargerike, barnevennlige, smakstilsatte engangsmotstykker er å lokke ikke-røykere inn i et liv i avhengighet, som risikerer å skape en ny generasjon nikotinavhengige. Jeg ser frem til å presentere lovforslaget mitt for parlamentet snart og til å fremheve effektene engangs e-sigaretter og damp har på vår nasjons helse og naturlige miljø.»

MPs trekk følger to begjæringer til regjeringen som krever at engangsdamp skal forbys. En ble avvist i januar i fjor fordi den bare oppnådde 143 underskrifter. Den nåværende har 848 signaturer i skrivende stund.

I begjæringen heter det: «Forby import og salg av engangsvapes. Vapene inneholder stort sett litiumbatterier, som det for tiden er global mangel på. På grunn av feil kassering, pluss vanskelighetene med resirkulering, forurenser damperne vannet og forårsaker negative konsekvenser for det biologiske mangfoldet.»

I slutten av 2023 sendte en gruppe miljø- og helsegrupper et åpent brev til miljøsekretær og helsesekretær. De atten gruppene inkluderte Green Alliance, Royal College of Paediatrics and Child Health, Marine Conservation Society og RSPCA.

Gruppene ønsket at regjeringen skulle stoppe det de ser på som en «raskt eskalerende trussel».

De hevdet at engangsdampere er «unødvendige elektriske gjenstander» som inneholder engangsplast, nikotin og batterier, som alle er «farlige for miljøet og dyrelivet når de forsøples».

Skremmende nok sa Dr Honey Smith, direktør og medformann for National Leads group of Greener Practice: «Som fastlege ser jeg effekten av røyking hver dag i mitt arbeidsliv. Selv om mange fastleger er glade for å se kortvarig vaping brukes som en vei for å slutte å røyke, vet vi ikke nok om vaping ennå til å fastslå hvor trygt det er. Det har nylig vært bevis på at bruk av e-sigaretter er like dårlig for blodårene som å røyke sigaretter. Dessuten er det tre til fire ganger større sannsynlighet for at tenåringer som vaper røyker sigaretter senere i livet. Så det er veldig bekymringsfullt at produkter er allment tilgjengelige som er spesielt attraktive for tenåringer, og oppmuntrer dem til å ta opp en vane som kan føre til langsiktige helseproblemer.»

Det er nesten ingen sjanse for at Johnsons lovforslag vil bli vedtatt, men dette er første gang parlamentet har vært vitne til et trekk for å forby en del av vaping.

Har du en mening om dette?

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: