En kjekk myte: Den sanne historien om BigT og e-sigaretter

«E-sigaretter er bare den siste gimmicken fra Big Tobacco for å hekte en ny generasjon på produktene deres. Flertallet av e-sigarettmerker eies av tobakksselskaper.»

Du håper kanskje at dette er en spøk – en skarp satire av anti-dampe-argumenter – men du tar dessverre feil.

Dette er et direkte sitat fra CurbIt anti-vaping-kampanjen fra San Francisco Tobacco Free Project, som – hvis du var så heldig å gå glipp av det – du kan tenke på som en testkjøring for Still Blowing Smoke.
Still Blowing Smoke fanget også opp fortellingen, og åpnet deres «Big Tobacco»-seksjon med

«Med fallende sigarettrøyking er det ingen overraskelse at Big Tobacco ville overta markedet for e-sigaretter. Og det har de, på en måte klart. Les videre for å finne ut hvorfor historien ikke kan få lov til å gjenta seg.»

Det ser ut til at det er stor interesse for å få e-sigaretter til å se ut som et elendig triks fra Big Tobacco for å fortsette å tjene på nikotinavhengighet, men er det virkelig tilfelle? La oss ta en titt på mytene om anti-vaping-narrativet i motsetning til virkeligheten i historien om Big Tobacco og e-sigaretter.


Anti-vaping-myten om BigT og e-sigaretter

“Den siste gimmicken fra Big Tobacco”

CurbIt-kampanjen har kanskje ikke eksplisitt hevdet at e-sigaretter var en Big Tobacco-oppfinnelse, men uttalelser om e-sigaretter som «solgt av tobakksindustrien» og «San Francisco lar seg ikke lure av e-sigaretter, Big Tobacco» gir tydelig det inntrykket. «Siste gimmick»-kommentaren er den mest åpenbare, men leseren får lov til å utlede resten.

Still Blowing Smoke får frem det tiltenkte budskapet så godt at det nesten er beundringsverdig: «Hvert eneste store tobakksselskap eier minst ett e-sigarettmerke.»

 

«En ulv i fåreklær»

Den antatt sentrale rollen til Big Tobacco i e-cig-industrien henger perfekt sammen med den relaterte ideen om at e-sigaretter er «en ulv i fåreklær». I en artikkel under det navnet for Central European Journal of Medicine skrev forsker Manfred Neuberger:

«Det er en enkel regel for tobakkskontroll: mistillit til enhver idé fra ‘Big Tobacco’, inkludert tobakk/nikotinhandlere og kjøpte allierte.»

Han fortsatte med å kalle e-sigaretter et «nytt våpen» i tobakksindustrien. Han, og mange andre som deler bekymringene hans, trekker fram eksempler som «lav tjære» eller «lette» sigaretter som eksempler på antatt «tryggere» produkter som viste seg å være like ille som vanlige sigaretter.

Still Blowing Smoke driver hjem tobakksselskapenes villedende taktikk ved å sitere den tidligere administrerende direktøren i Lorillard, som sa (under ed, de er opptatt av å legge til det) «Jeg tror at nikotin ikke er vanedannende.»

Tobakksselskapene lyver, lyder argumentet, og e-sigaretter er bare den siste løgnen.

 

Historien gjentar seg selv

E-sigaretter, fremsnakket som et elendig triks av de beviste løgnerne Big Tobacco, begynner virkelig å se ut som «historien som gjentar seg». På dette tidspunktet vil mange påpeke økningen av damping blant tenåringer, den utbredte tilgjengeligheten av søte smaker som høres ut som de er beregnet på barn og den tilsynelatende mangelen på regulering av e-sigaretter. Det virker som en katastrofe som venter på å skje.

 

Realiteten til BigT og e-sigarettindustrien

Disse fortellingene slås sammen for å skape et misvisende bilde av Big Tobaccos rolle i e-sigarettindustrien. Det er sant at tobakksselskaper kjøper opp e-sigarettselskaper, men de manglende punktene er hvor lang tid det tok dem, og hvor dårlig jobb de gjør.

De kom for sent inn på markedet, Skapere av Not It, Lorillard var det første tobakksselskapet som tok grep på e-sigarettindustrien, og kjøpte Blu i 2012 og Storbritannia-baserte SkyCig året etter. Imidlertid ble moderne e-sigaretter faktisk oppfunnet i 2003 (glem 60-tallsversjonen som aldri tok av), og begynte virkelig å få popularitet mot slutten av tiåret.

Dette er et nøkkelpoeng: Da Big Tobacco tok grep på e-sigarettindustrien, hadde den vokst i årevis. Skapere av e-sigaretten er de definitivt ikke. Opprinnelig avfeide de det som en kjepphest, men økende salg fikk dem til å revurdere den konklusjonen, med minnet om Kodaks bortgang – filmgiganten knust av økningen i digital fotografering – friskt i minnet.

De er ikke «All Over Vaping» på noen som helst måte.

Den virkelige historien til Big Tobacco og e-sigaretter viser at denne sene haltingen inn i markedet fortsatte med de andre store selskapene. Ideen om at de «dumper» produkter, er en overdrivelse.

British American Tobacco (BAT) entret scenen etter Lorillard, kjøpte Intellicig og skapte Vype. Imperial Tobacco produserte Puritane med Hon Lik og utviklet Jai for det franske og italienske markedet (i tillegg til å kjøpe Blu i 2014). RJ Reynolds, Japan Tobacco International, Philip Morris International og Altria har alle også fått sine egne spillere på banen, med oppkjøp og utvikling som gir dem Vuse, E-Lites, Nicocigs, Green Smoke og MarkTen.

Så påstandene fra alle store tobakksselskaper som har en eierandel i e-sigarettindustrien er til syvende og sist sanne, men overdriver saken ganske mye. De har en håndfull produkter. Med kombinert fortjeneste som overstiger Coca-Cola, Microsoft og McDonald’s til sammen.
Hvis de virkelig var «all over» e-sigaretter, ville landskapet vært veldig, veldig annerledes. Estimater tyder på at damping vil bli en industri på 3,5 milliarder dollar (36,2 milliarder kronerr) i år, som er omtrent 10 ganger mindre enn tobakksindustriens årlige fortjeneste. Hvis Big Tobacco ville, kunne de kjøpe ut hele industrien.

 

De selger alle Cigalikes…

Dampere vil umiddelbart legge merke til at det store flertallet av enhetene tobakksselskapene selger er cigalikes.
Det er noen unntak – Jai har en eGo-lignende enhet, Vype ePen er som en eGo, men bruker kassetter, og Blu tilbyr eGo-stil Pro Kit – men resten av produktene som er tilgjengelige er fast cigalikes.

 

… Men dampere er ikke interessert

Problemet er at dampere beveger seg bort fra cigalikes. ASH UKs undersøkelse om bruk av e-sigaretter i Storbritannia fant at av alle voksne som har prøvd damping, bruker rundt 66 prosent en oppladbar modell med tank, og selv om rundt 65 prosent fortsatt begynner med å bruke en sigaliknende (enten engangs- eller oppladbar), dette tallet krympet fra 2014 til 2015. For tidligere røykere (røykere som har sluttet ved å dampe) viser dataene at 76 prosent bruker påfyllbare enheter.

Andre studier viser at dampere bytter fra cigalikes til gjenfyllbare enheter, men svært sjelden gjør det motsatte. I tråd med dette viste en Wells Fargo-analyse at mods og påfyllbare produkter overtok cigalikes når det gjelder markedsandeler i 2014.

I dampe-miljøet har overgangen mot gjenfyllbare enheter og mods (spesielt enheter med variabel spenning/variabel watt) vært i gang i lang tid. En studie fra 2014 av dedikerte dampere fant at færre enn 4 prosent brukte cigalikes. Grunnen er enkel: senere generasjons enheter er bedre enn cigalikes. De kan fortsatt ta en betydelig del av salget – på grunn av deres utbredte tilgjengelighet i supermarkeder og bensinstasjoner – men dumå leite lenge for å finne mange konverterte vapers som suger på en Big Tobacco e-sigarett.

 

Forresten, denne flyttingen bort fra cigalikes er grunnen til at RJ Reynolds prøver å knuse ikke-sigalike («åpent system») enheter ved å lobbye regulatorer. Vi vil ikke bruke produktene deres, så de vil ta våre bort.

 

Big Tobacco er en konstant minoritet i industrien

 

I januar 2014 telte forskere 466 merker av e-sigaretter, men bare 10 selges for tiden av Big Tobacco. Selv å bruke dette massivt utdaterte tallet for antall e-sigarettmerker, vil det bety at Big Tobacco-eide e-sigarettmerker utgjør litt over 2 prosent av alle e-sigarettmerkene på markedet. Hvis du tar bort virkningen av distribusjonskanaler for detaljhandel og det faktum at de har massevis av penger å bruke på reklame, er de bare en dråpe i havet.

 

Mytens innvirkning: Brønnen har blitt forgiftet

I motsetning til påstandene til CurbIt og Still Blowing Smoke, er Big Tobacco-selskaper relativt små aktører i bransjen, og får først og fremst virksomheten sin fra røykere som først prøver en e-cig som nøyer seg med å hente en fra sin lokale butikk.

I motsetning til uavhengige e-sigarettselskaper er de nesten latterlig bak tiden: ettersom mod-produsenter begynner å legge til temperaturkontroll og presser kraften over 100 W, promoterer Big Tobacco fortsatt cigalikes, og beveger seg motvillig mot den mer populære eGo-stilen enheter og arbeider med produkter som varmer opp tobakk.
Så hvorfor vil mange ha deg til å tro at de er arkitektene i bransjen?

Årsaken er enkel: det er en effektiv måte å forgifte brønnen på. Ved å assosiere e-sigarettindustrien med Big Tobacco så mye som mulig, «forurenser» det påstandene fra «e-sigarettindustrien» (eller hvis du virkelig er interessert i å presse foreningen, «Big Vaping»), spesielt når det kommer til den relative sikkerheten ved vaping.

For nesten alle dampere er Big Tobacco en uvelkommen, men til syvende og sist irrelevant mindre tilstedeværelse i bransjen. For motstandere av damping, jo mer de er involvert, jo lettere er det å overbevise folk om at e-sigaretter virkelig er en ulv i fåreklær.

 

Hvis du likte dette innlegget, kan du vurdere å dele og legge igjen kommentarer nedenfor!

 

 

Oversatt til norsk av Paul Vollen aka Dampekatta

 

Bilder fra: https://stillblowingsmoke.org/

Forfattet av: Lee Johnson

 

 

 

 

 

 

 

 

Har du en mening om dette?

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: