Dobbeltbruk er like skadelig som røyking.

Personer som bruker både tradisjonelle (brennbare) sigaretter og e-sigaretter reduserer ikke risikoen for hjerte- og karsykdommer sammenlignet med personer som utelukkende bruker tradisjonelle sigaretter, ifølge ny forskning publisert i dag i American Heart Associations flaggskip, fagfellevurderte tidsskrift Circulation.

Tradisjonell sigarettrøyking er veletablert som å bidra til et bredt spekter av alvorlige helsetilstander. Nesten 1 av 5 dødsfall i USA hvert år tilskrives sigarettrøyking og passiv røykeeksponering, ifølge American Heart Association’s Heart Disease and Stroke Statistic – 2022 Update.
E-sigaretter, som inneholder mange giftige kjemikalier, blir stadig mer populært som en annen måte for folk å konsumere nikotin.  (sic.- Personlig utbrudd, sorry. Det er ikke mange giftige kjemikalier i juicen, men det står i artikkelen. Jeg har bare oversatt det som står.))

 

  • Det faktum at dobbeltbruk – ved bruk av både tradisjonelle, brennbare sigaretter og e-sigaretter – hadde lignende risiko for hjerte- og karsykdommer som å røyke sigaretter, er et viktig funn ettersom mange amerikanere tar opp e-sigaretter i et forsøk på å redusere røyking for det de oppfatter er. en lavere risiko. Det er vanlig at folk prøver å bytte fra tradisjonelle sigaretter til e-sigaretter og blir fanget i limbo ved å bruke begge produktene.»

Andrew C. Stokes, Ph.D., korresponderende og seniorforfatter av studien, og assisterende professor ved avdelingen for global helse, Boston University School of Public Health

 

For å undersøke forholdet mellom hjerte- og karsykdommer, bruk av e-sigaretter og dobbeltbruk av tradisjonelle sigaretter og e-sigaretter, har forskere gjennomgått data fra Population Assessment of Tobacco and Health (PATH), en nasjonalt representativ studie med fem årlige rapporteringer. -rapportert informasjon om helse og bruk av nikotinprodukter samlet inn fra 2013 til 2019. Etter justeringer for alder, kjønn og rase/etnisitet, fokuserte studien på mer enn 24 000 voksne, hvorav 50 % var 35 år eller yngre, og 51 % var kvinner.

Deltakerne ble klassifisert som røykere hvis de røykte mer enn 100 brennbare sigaretter i løpet av livet og rapporterte nåværende sigarettrøyking i løpet av en hvilken som helst runde av datainnsamlingsperioden. E-sigarettbrukere ble identifisert ved deltakernes selvrapportering av e-sigarettbruk under en hvilken som helst runde av datainnsamlingen. Gruppeklassifiseringer var 1) ingen nåværende e-sigarettbruk eller tradisjonell sigarettrøyking (14 832 personer; denne gruppen kan inkludere tidligere røykere eller tidligere e-sigarettbrukere); 2) eksklusiv bruk av e-sigarett (822 personer); 3) kun tradisjonell sigarettbruk (6 515 personer); eller 4) dobbel bruk av både tradisjonelle sigaretter og e-sigaretter (1 858 personer).

 

Analysen definerte en kardiovaskulær sykdomshendelse som enhver selvrapportert diagnose av hjerteinfarkt eller bypass-operasjon, hjertesvikt, andre hjertesykdommer eller hjerneslag de siste 12 månedene. Forskerne vurderte også for et eget utfall av kun selvrapportert hjerteinfarkt, hjertesvikt eller hjerneslag. Gjennomgangen fant mer enn 1480 tilfeller av kardiovaskulær sykdom og mer enn 500 tilfeller av hjerteinfarkt, hjertesvikt eller hjerneslag.

 

Analyse av alle studiedeltakerne fant:

  • Sammenlignet med personer som bare røykte tradisjonelle sigaretter, hadde personene som røykte tradisjonelle sigaretter og også brukte e-sigaretter ingen signifikante forskjeller i risiko for hjerte- og karsykdommer eller risiko for hjerteinfarkt, hjertesvikt eller hjerneslag.

  • Personer som bare brukte e-sigaretter og personer som brukte både tradisjonelle sigaretter og e-sigaretter var yngre enn personer som ikke brukte noen av produktene: 62 % av personer som bare brukte e-sigaretter og 54 % av dobbeltbrukere var yngre enn 35 år, sammenlignet med til 51 % av deltakerne klassifisert som ikke-brukere som ikke røykte tradisjonelle sigaretter eller brukte e-sigaretter.

 

Forskerne bemerket at, sammenlignet med eksklusiv tradisjonell sigarettrøyking, var eksklusiv bruk av e-sigarett assosiert med 30–40 % lavere selvrapporterte kardiovaskulære sykdommer, selv om sammenhengen bare var signifikant for kardiovaskulært utfall, som inkluderer tilstander som medfødt hjerte sykdom eller myokarditt (41 hendelser rapportert av e-sigarettbrukere vs. 569 rapportert av sigarettrøykere), ikke spesifikt for hjerteinfarkt, hjertesvikt eller hjerneslag (15 hendelser rapportert av e-sigarettbrukere vs. 242 rapportert av sigarettrøykere). Gitt det lave antallet selvrapporterte utfall rapportert av e-sigarettbrukere, konkluderte forskerne at det er behov for mer data på dette området.

 

«Mens PATH-studien gir viktige longitudinelle data om bruken av tradisjonelle og e-sigaretter, så vel som om utfall som kardiovaskulære hendelser, er dataene selvrapporterte, studiens varighet er kort og hendelsesraten er fortsatt lav – spesielt hos yngre mennesker. Siden bruk av e-sigarett fortsatt er relativt ny, er det ennå ikke en sterk mengde langsiktig bevis for å fastslå den eventuelle risikoen ved å bruke disse produktene over tid, så vi ser frem til mer data fra dette og andre pågående studier. Det er viktig å huske at selv med tradisjonelle sigaretter, var det nødvendig med flere tiår med bruk og overvåking for å gi styrken på bevis vi nå har bekreftet den svært betydelige skaden av brennbare sigaretter,» sa Rose Marie Robertson, M.D., FAHA, nestleder. vitenskapelig og medisinsk ansvarlig for American Heart Association og meddirektør for foreningens National Institutes of Health/Food and Drug Administration-finansierte Tobacco Center of Regulatory Science, som har støttet studien. «Folk bør vite at e-sigaretter inneholder vanedannende nikotin og giftige kjemikalier som kan ha negative effekter på deres kardiovaskulære system og deres generelle helse.»

Blant flere begrensninger i studien, var en viktig forskerne det lille antallet individer og kardiovaskulære hendelser i den eksklusive bruksgruppen for e-sigaretter. Mens bare 15 personer som utelukkende brukte e-sigaretter rapporterte en diagnose av hjerteinfarkt, hjertesvikt eller hjerneslag, var antallet individer og hendelser for lavt til å trekke definitive konklusjoner om effekten av eksklusiv bruk av e-sigaretter i studiens utvalg.

 

«Mange røykere som prøver å bruke e-sigaretter for tradisjonell røykeslutt fortsetter faktisk å bruke begge produktene, og blir dobbeltbrukere, der vi ikke så noen reduksjon i kardiovaskulær risiko,» sa Stokes. «Vi er bekymret for at enhver anbefaling om bruk av e-sigaretter for å slutte å røyke kan føre til økt dobbeltbruk, så vel som e-sigarettinitiering blant unge voksne og de som aldri har røykt sigaretter.»

«E-sigaretter er ikke godkjent av U.S. Food and Drug Administration (FDA) for røykeslutt. Vi oppfordrer alle som røyker og er interessert i å slutte å snakke med legene og helsevesenet om andre effektive røykesluttalternativer godkjent av FDA «, sa Robertson.

American Heart Associations Tobacco Center of Regulatory Science mottok midler til denne studien gjennom tilskudd fra U.S. Food and Drug Administration Center for Tobacco Products via National Heart, Lung, and Blood Institute of the National Institutes of Health. Gjennom dette senteret jobber American Heart Association tett med etterforskere ved institusjoner over hele landet for å forfølge forskning som legger til den eksisterende kunnskapen om helseeffektene av røyking og nikotinrelaterte produkter, inkludert e-sigaretter, funn som kan bidra til å informere folkehelsen og reguleringen av tobakksvarer.

 

Hele artikkelen kan leses på engelsk her:

 

**Min kommentar: 
Når de påstår at dobbeltbruk er like skadelig som røyking aleine, er det jo implisitt at damping aleine er (nesten) uskadelig.

 

Oversatt til norsk av Paul Vollen aka Dampekatta

 

 

 

Source:
Journal reference:

Berlowitz, J.B., et al. (2022) E-cigarette Use and Risk of Cardiovascular Disease: A Longitudinal Analysis of the PATH Study, 2013-2019. Circulation. doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.121.057369.

Har du en mening om dette?

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: