Er damping farligere enn røyking?

Evaluering av kjemisk eksponering i en dampebutikk.

Health Hazard Evaluation Program mottok en forespørsel fra eieren av en dampebutikk fordi arbeidsgiveren var bekymret for ansattes potensielle eksponering for kjemikalier i butikken.

Vi evaluerte vapebutikken i januar 2016.
● Vi samlet inn luftprøver for smakstilsetningskjemikalier (diacetyl, 2,3-pentandion, 2,3-heksandion, acetaldehyd og acetoin), nikotin, formaldehyd og propylenglykol.
● Vi tok tørkeprøver for nikotin og metaller på ofte berørte overflater

Hva vi fant

● Ansatte dampet på jobb.
● Konsentrasjoner av damprelaterte kjemikalier i våre luftprøver var under yrkesmessig eksponeringsgrenser.
● Ikke alle ansatte brukte kjemisk beskyttelseshansker når de jobbet med væsker som inneholdt nikotin.
● Flasken med nikotinløsning var oppbevaret i samme kjøleskap som brukes til å lagre ansattes mat.

Hva arbeidsgiver kan gjøre

● Implementere en policy som forbyr bruk av e-væsker som inneholder diacetyl og 2,3-pentandion. Disse kjemikaliene finnes ofte i melkearomaer, brune smakstilsetninger som butterscotch og karamell, og noen fruktaromaer.
● Ikke oppbevar kjemikalier som nikotin i samme område der maten lagres eller spises.
● Sørg for engangstrakter for å forhindre at flytende nikotin søles under overføring mellom beholdere.
● Inspiser og vedlikehold butikkens avtrekks-/ventilasjonssystemer.

Hva ansatte kan gjøre
● Bruk nitrilhansker når man håndterer væsker som inneholder nikotin.

Hva rapporten konkluderte med:

Ansatte ble utsatt for påvisbare nivåer av diacetyl og 2,3-pentandion i luften mens de jobbet i dampebutikken. Selv om de målte konsentrasjonene var under alle gjeldende OELs, ​​for bedre å beskytte helsen til ansatte, anbefaler vi at arbeidsgiveren implementerer en policy som forbyr damping på arbeidsplassen med e-væsker som inneholder diacetyl og 2,3-pentandion. Konsentrasjonen av andre dampe-relaterte kjemikalier som vi målte var også under deres relevante OELs. Ansatte bør få opplæring i riktig kjemikaliehåndtering og behovet for konsekvent bruk av kjemikaliebeskyttende nitrilhansker ved håndtering av væsker som inneholder nikotin

Mine kommentarer:

Dette var i 2016.
Jeg tror ikke at aromaer solgt i Norge på den tid, inneholdt  diacetyl. Men jeg vet at idag er det ikke påvist i aromaer i Norge. De aller fleste aromaprodusenter er klar ove diacetyl og holder seg unna stoffet.

Link til rapporten   Den er på engelsk.

Har du en mening om dette?

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: