Resept på dampejuice mislykket

Oppdatert 23.08.23

Den australske regjeringens medisinske, reseptbelagte modell for nikotindamping ble introdusert 1. oktober 2021, og har vært en rungende politisk fiasko. Som de fleste forbudspolitikker har den skapt et blomstrende ulovlig marked og skadelige folkehelseresultater.

For å inneha lovlig nikotinholdig e-væske for å slutte å røyke, må dampere få resept fra lege og kjøpe forsyninger fra apotek eller internasjonale nettleverandører. Salg av nikotin fra dampebutikker og andre utsalgssteder er forbudt.

Forutsigbart har denne forbudsmodellen skapt et blomstrende ulovlig marked.

Forskriften var ment å forhindre ungdomsdamping og gi voksne adgang som et røykeavvenningshjelpemiddel. Etter 12 måneder er det klart at de ikke har oppnådd noen av disse målene. Faktisk har de hatt motsatt effekt, som min nye rapport indikerer. (Colin Mendelsohn)

Ulovlig marked, raid og økt ungdomsdamping

Forutsigbart har denne forbudsmodellen skapt et blomstrende ulovlig marked for uregulerte dampeprodukter som ikke overholder australske standarder. Et enormt antall enheter av dårlig kvalitet blir importert fra Kina og selges mye av tobakksforretninger, nærbutikker, online og på sosiale medier.
Kriminelle organisasjoner blir stadig mer involvert.

Håndhevelsen av det ulovlige markedet er minimal, men noen virksomheter blir anmeldt og stoppet. Når det skjer, fortsetter andre å selge de ulovlige produktene.
Det store flertallet av ulovlig import blir ikke oppdaget.

Den utbredte tilgjengeligheten av engangsnikotindampere på det ulovlige markedet har etterlatt forbrukerne mindre beskyttet og ødelagt den lovlige detaljhandelen innen dampindustrien – som fortsetter å selge maskinvare og nikotinfrie væsker, men ikke har lov til å selge nikotin.

Mange butikker har rapportert en betydelig nedgang i salget og noen har stengt som et resultat. Ettersom mange dampere nå kjøper ulovlige nikotin-engangsartikler, blir de lovlige detaljhandelsproduktene brukt langt mindre. (Tidligere kjøpte dampere sin nikotinfrie væske lokalt og tilsatte nikotin fra utlandet, eller kjøpte bare maskinvare lokalt og ferdigblandet nikotinjuice fra utlandet.)

Skoler reagerer med å installere dampdetektorer og konfiskere damp.

Damping hos ungdom har angivelig økt i Australia siden de nye forskriftene begynte. Det er nesten daglige medieoppslag om utbredt ungdomsdamping.
Engangsdampere med høy nikotinstyrke (5 til 6 prosent nikotinsalt) selges fritt på det ulovlige markedet.
Uten alderskontroll i et uregulert marked er de lett tilgjengelige for tenåringer fra tobakksbutikker, nærbutikker, bensinstasjoner og til og med i Ubers.
Enheter kjøpes enkelt på sosiale medier, ofte med en hjemleveringstjeneste.

Det er også økende rapporter fra skoler om tenåringer som damper på toalettet og i klasserommet. Noen skoler reagerer med å installere dampe-detektorer på toalettene, fjerne toalettdører, låse toaletter i timene, installere sikkerhetskameraer, suspendere elever for damping på skolen og konfiskere dampeutstyret.

Redusert tilgang for voksne

Reseptmodellen har gjort det vanskeligere for voksne som damper å få lovlig tilgang til nikotindampere for å slutte å røyke.
Juridisk tilgang er kompleks, tyngende og kostbar. Perverst er det langt lettere å kjøpe dødelige sigaretter.

I følge to nylige undersøkelser har mellom 88 og 97 prosent av dampere ikke resept, og bare 2 prosent av kjøpene gjøres fra et apotek, myndighetenes foretrukne modell. Det er imidlertid en straffbar handling å inneha nikotin uten resept, som kan straffes med bøter på opptil $45 000 (NOK 300.000) og potensiell fengselsstraff. Bare 200 av 31 000 allmennleger ble offentlig oppført som nikotinforskrivere.

Legene støtter ikke regelverket

I juni 2022 var bare 200 av 31 000 Australske allmennleger (fastleger) offentlig oppført som nikotinreseptutskrivere. Fastleger kan ikke annonsere tilgjengeligheten for reseptskrivning av nikotin, så det er svært vanskelig for dampere å finne en som skriver ut resepter.
Fastleger er skeptiske til damping og kvier seg for å skrive ut nikotin.
De blir stadig utsatt for negative meldinger fra Therapeutic Goods Administration (Australias legemiddelregulator), offentlige etater, medisinske foreninger og høyskoler, veldedige organisasjoner og mainstream media.
Fastlegene frykter også medisinsk-juridiske ringvirkninger ved forskrivning av ikke-godkjente produkter, og ingen dampe-produkter er godkjent av legemiddeltilsynet.
Fastlegene kan svært lite om damp, og de fleste vet ikke hvordan man skriver ut en nikotinresept. Bare en håndfull lokalsamfunn og nettapoteker utleverer nikotinvæske. De som lagerfører nikotinprodukter har et veldig lite utvalg å velge mellom.

Innrøm feilen

Den eneste veien videre er å erstatte den reseptbelagte modellen og det ulovlige markedet den fremmer, med et lovlig og regulert sluttbrukermarked.
Nikotinvæske bør være et forbrukerprodukt for voksne, som bør selges fra lisensierte utsalgssteder som dampebutikker, nærbutikker, tobakksbutikker og generelle butikker, slik det er i andre land.
Det bør være streng aldersverifisering og straffer opp til tap av lisens for salg til mindreårige. Det ville være verdt å ha en toveis kommunikasjon, med både forbruker- og medisinsk godkjente produkter som leger kan foreskrive. Dette vil legitimere damping for leger og berolige dem og publikum om sikkerhetshensyn.

Australias misforståtte eksperiment har mislyktes. Vi må innrømme feilen og ta i bruk en mer realistisk reguleringsmodell for å støtte australiere som røyker og damper.

 

Norske myndigheter bør lære litt av andre lands myndigheter.
Forbud leder alltid til illegale handlinger.

 

Fotograf: ColinMendelsohn.com.au

Har du en mening om dette?

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: