På dampejakt på Kypros.

Når jeg er på tur er det en innebygget mekanisme som forteller meg at det aldri er langt til ei dampesjappe. Som fast turist på Kypros gjennom flere år er jeg blitt kjent med flere, men ikke alle frister til gjentatte besøk. HolySmoke derimot står alltid øverst på min besøksliste. Før jeg reiste nedover fikk jeg også vite at de hadde åpnet en butikk i Paralimnos. En liten biltur nord for Agya Napa.

Jeg tok buss fra Agya Napa. Buss er alltid kjekt når man er på ukjente steder. Man får se litt mer enn bare motorveien. Busser har god tid og det blir en slags lokal opplevelsestur som ikke kan sammenlignes med en tur i leid bil. Turen gikk langs kysten og stoppet omtrent ved hvert eneste hotell for å ta med turister og fastboende på vei til et badeland. Mye bra å se på. Etter at bussen tømte ut folka som ville bade, var det lite folk på bussen og jeg fikk sett mer av landskapet.

En times tid etter påstigning i Agya Napa stopper bussen i Paralimnos. Når man går av ser man nesten rett på butikken til HolySmoke 100 meter ned i gata. Utrolig bra beliggenhet på den sjappa. Du må være nesten blind om du ikke ser den.

Du ser butikken til HolySmoke når du går av bussen.

Jeg kjente det kriblet litt både i mage og i fingrene da jeg nærmet meg inngangen og funderte på om det var kjentfolk bak disken.  Det var det.

Christos Vrachimis som jeg hadde prata med tidligere år sto bak disken og smilte bredt da jeg kom inn. Jeg ble ønsket velkommen som en gammel venn og fikk hilse på Avramis. En av Chris sine mange brødre som nesten alle, en eller annen gang har vært ansatt av storebror i en av hans to butikker.

Sist jeg var på Kypros hadde han kun en liten dampesjappe i Xylofagou som ligger noen kilometer vest for Agya Napa. Den blir nå drevet av en av hans søstre. Her er hele familien involvert i dampebutikken.

Christos Vrachimis og hans bror Avramis bak disken i den nye HolySmokebutikken.

Butikken i Paralimnos er en ren HolySmoke-filial og har kun egenprodusert juice. Chris driver den som sin egen, men slipper problemer med papirarbeidet som følger med egen butikk. Det tar hovedkontoret seg av.

Som mangeårig smaks- og juiceblander er Chris nå blitt deleier i HolySmoke og har fått flere av sine egne mixer inn i sortimentet. I tillegg har de åpnet denne filialen og Chris er nå delvis i butikken og delvis på laboratoriet i Larnaka og mikser og tester nye smaker.

Et lite bord med litt tanker og tilbehør . . .
og et lite, men bredt utvalg mods.

Utvalget av tilbehør til juicen er ikke det største, men det lille utvalget har stor spennvidde om du er fersk damper og trenger en mod og tank. Er du ute etter litt større skyer kan du velge deg en Pretador og toppe den med en Troll. Utrolig hvor lite varelager ei dampesjappe egentlig behøver. Det er slik det kan være når hovedkontoret bare er en liten time med bil unna.

 

Med over 70 smaksvarianter av HolySmoke sin egenproduserte juice har butikken iallefall noe å fylle tanken med. Som en slags sjefsmikser er Chris ganske stolt av at flere av hans egne mikser er tatt opp i HolySmoke sitt utvalg. Det er primært juicer med flere aromaer som han er ansvarlig for. Han har åpenbart en forkjærlighet for fruktige smaker og for vaniljeblandinger.

Hyller med juice på veggen. På stolen står esker med varer som ennå ikke er pakket ut og plassert i hyllene.

Som alle hjemmeblandere er klar over, er det ofte vanskelig å vente til juicen er steepet ferdig, men som produsent av juicer til forbrukere har han – og resten av teamet i Holymoke ikke noe valg. De må vente til den er klar før de kan bestemme seg for om de vil ta den inn i sitt sortiment. Men de prøvesmaker gjerne mange ganger mens den steeper, innrømmer Chris og smiler lurt. Da får de ogå smakt på utviklingen av juicen og kan lettere rette opp små smaksnyanser som endres underveis.

Ikke mye å utsette på serveringen her

Den hvite Picoen er HolySmoke sin kundesmaksmod. Tankene bak den inneholder ulike smaker. Her er det bare å smake seg fram til en juice man synes smaker bra. Den grå til venstre er Chris sin egen, de to til høyre er mine.

På disken står et rikholdig stativ med smaksprøver.

På disken sto også et rikholdig utvalg av juicer slik at du kan smake deg fram til den du liker best.  Stativet ser kanskje tomt ut, men det er mer enn 50 smaker der.

Sist jeg var innom fortalte han at neste gang jeg kom skulle jeg få bli med til Larnaka og besøke hovedkontoret og laboratoriet til HolySmoke. Nå spurte han om jeg var klar for å bli med. Jeg sa at det var jeg og han lovet å hente meg ved hotellet tirsdag morgen. Da ville jeg få en hel dag og ville få lov til å spørre om det jeg ville vite og alt jeg lurte på.

Det eneste jeg helt sikkert ikke ville få se, var oppskriftsboka deres sa han og gliste bredt.

Tobakkdirektivet er også et spennende samtaletema når man prater med dampere om lever av å selge og eksportere juice. Chris fortalte at ingen i HolySmoke hadde noe imot TPD. De har allerede fulgt opp alle kravene. Det eneste de ikke liker er kravene om 10 ml flasker og 2 ml tanker. Det er noe jeg fikk høre mer om da jeg dro på besøk på hovedkontoret og hadde hele dagen sammen med sjefen sjøl.

Kundene kommer og går mens jeg prater med Chris. Det hender at han må ta seg av en ny kunde når broren er opptatt med en annen. De fleste er dampere som trenger påfyll av juice, men damen i hvitt på første bildet er overtalt av venninna til å forsøke damp. Hun sto lenge ved smaksprøvestativet og smakte. Diskuterte med venninna og med Avramis. Smakte og byttet smak. Smakte mer. Tilslutt bestemte hun seg for to smaker. En hvit Pico med Nautilus tank toppet det hele og den blir helt sikkert hennes følgesvenn en stund framover. Gratulerer. En ny damper er født.

Jeg fyller opp ryggsekken min med varene jeg har plukket ut, sier pent farvel til brødrene Vrachimis og forlater den beste dampesjappa på Kypros for denne gang.

Tanken på at jeg skal få lov til å komme inn på mikserommet og laboratoriet til en stor juiceprodusent får meg til å boble av forventning. Jeg gleder meg.

 

 

HolySmoke finner du her: Paralimni square, Protara Avenue 30, Shop 1, Paralimni.

På Facebook: HolySmoke

Har du en mening om dette?

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: