På besøk hos HolySmoke – del 2

Jeg er på besøk hos HolySmoke i Larnaka på Kypros og Mario Zissimou har invitert meg inn i det aller helligste. Jeg skal få oppleve mikserommet. Det er nesten unødvendig å fortelle at jeg er spent som en fiolinstreng. Jeg er blitt fortalt at de produserer mer enn 300 flasker juice hver dag og forventningene er store. Jeg regner med å fravriste en stor juiceprodusent en og annen hemmelighet.

Mario Zissimou

Mario går foran meg inn en dør og vi kommer inn i en korridor med vindu mot gaten på den ene siden og vinduer mot mikserommet på den andre siden. En dør inn til mikserommet åpnes etter at jeg har lukket døren til butikken. Vi tar aldri med kunder inn i mikserommet, sier han. Her inne har de ikke noe å gjøre, det skal være mest mulig reint. Gjerne sterilt, slik vi alle skulle ønske det var.

Sluse er et krav fra EU sier han og her inne er temperaturen konstant. Ventilasjonsanlegget går døgnet rundt og sørger for at det er samme temperatur der inne, dag som natt, hele året.

Det minner litt om et industrikjøkken ved første blikk. Rustfri stålbenk og stålskap. På hylla over benken står flere flasker som er merket med tall. Ferdigblandet nikotin, blir jeg fortalt. De har maksimalt 24mg/ml på nikotinen de bruker på kjøkkenet. Kjøleskap, oppvaskbenk og hyller med hundrevis av juiceflasker som ligger i plastbokser som er stablet på hverandre. Boksene er merket med navn og juicestyrke. På gulvet står digre plaskasser som inneholder tomme flasker og korker i ulike størrelser.

Mario forteller at et krav fre EU er at alt skal oppbevares i plastbokser. Det skal være sterilt, smiler han og vi er begge enige om at med en gang noe sterilt er berørt av menneskehender, er det ikke lenger sterilt, men det er nå slik det er. Da må vi pent følge reglene de dytter på oss. Men det er iallefall mer sterilt her inne, enn det er på de fleste sjukehus, blir jeg informert om.

Mikserommet hos HolySmoke minner mest om et industrikjøkken

 

Plastesker med ferdigblandet juice og plastkasser med plastflasker står på gulvet.

 

 

Chris kommer inn og spør om jeg vil se menyen eller om jeg allerede har bestemt meg for hva jeg vil ha. Jeg svarer at jeg liker godt hans egen oppskrift på Jungle Blast, men vil gjerne ha den i 9mg.

Kundens ønske er min lov, svarer han og henter et stort antall flasker i kjøleskapet. Alt som ikke kan oppbevares i romtemperatur står her inne, forteller han meg mens han finner fram flasker med hemmeighetene sine. Dette er min egen oppskrift og den er hemmelig. Du kan gjerne få vite hva den inneholder, men du får ikke vite hvor mye det er av hver aroma.

Chris er klar ved miksebenken. Munnbind og hårnett er meget kledelig.

Chris blar fram oppskriften på nettbrettet og plasserer blandeflasken på den digitale vekta. Her måles alt på vekt, ingenting måles i ml når det skal blandes. Det blir ikke store forskjellen sier han, men det er litt lettere å jobbe med vekt. Litt midre oppvask blir det iallefall gliser han.

Jeg har sladdet alle merkenavn og etiketter som jeg lovet før jeg begynte å ta bilder. Ikke fordi det er noen hemmelighet hvilke aromaer de bruker, men jeg lovet å sladde alt som ikke var HolySmoke sitt eget.

Mens Chris mikser min bestilte juice prater jeg med Mario og blir fortalt at de produserer mer enn 300 flasker juice hver dag. Det blir omtrent 4,5 kilo råvarer. Hver dag.

Jeg mikser litt sjøl hjemme på benken, og funderer et øyeblikk på hvor lang tid jeg ville brukt på å dampe opp en dags produksjon.

Aromaen kjøpes fra flere ulike produsenter i EU og USA. Nikotin kjøper de fra Sveits, forteller Mario. Han ramser opp et stort antall og jeg kjenner de fleste ved navn. Det eneste som er hemmelig her i huset, er oppskriftene. Det er bra at TPD ikke pålegger oss å deklarere oppskrifter. Det er mer enn nok med det regelverket de har laget.

Etiketter er standarisert og printes ut 24 stk på hvert ark. Bare å sette inn smak og nikotinstyrke. Obs: Dette er den greske utgaven.
Et hjemmelaget flaskestativ er kjekt å ha når 300 flasker skal ha hver sin etikett, hver dag.
HolySmoke sitt hemmelige oppskriftshefte som ikke lenger er hemmelig.

 

 

 

 

 

 

 

Mario viser meg etikettoppsettet i datamaskinen hvor han kun endrer navn på juicen og nikotinstyrke før han printer ut et ark med 24 like etiketter. De har naturligvis en engelsk variant i tillegg til den jeg ser på som er på gresk. – Jeg skjønner nå at uttrykket ‘Det er gresk for meg’ plutselig har en logisk forklaring.
Stativet som brukes når etiketten skal klistres på flaskene med juice er hjemmelaget, men fungerer helt perfekt. 24 flasker ferdigblandet juice får påklisteret etikett på null komma svisj før de havner i rett plastboks i den store hylla der det allerede finnes et ukjent antall flasker.

 

 

 

Ferdigblandet juice i plastflasker skal oppbevares i plastbokser.

 

Chris er ferdig med min spesialjuice og håndskriver etiketten: The Viking Special. Jeg føler meg beæret selv om han skriver som en gris.

Spesialblandinger er noe HolySmoke har sett på som ren service for gode kunder. Dampere som finner sin egen spesielle smak og som ikke vil dampe noe annet.

Før EU begynte med TPD var det ikke noe problem. Men med TPD i bakhodet må man leite etter lovlige måter å omgå regelverket på.  Spesialblandinger blir alltid levert i 50 eller 100ml flasker. Det setter TPD  en stopper for med regelen om at nikotinholdige varer skal selges i flasker som ikke er større enn 10ml og med nikotinstyrke mindre enn 20ml/mg.

DIY (Gjør Det Selv) er blitt en måte å omgå TPD på slik enkelte juiceselgere har oppdaget. Man selger en halvfull juiceflske uten nikotin samt nok 10ml flasker 20mg/ml nikotin slik at kunden selv kan blande.

Vi her hjemme kan bare ønske og håpe på at norske politikere snart følger etter og tillater at også vi får lov til å kjøpe flytende nikotin uten å måtte hente den fra utlandet.

 

 

 

Har du en mening om dette?

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: