På besøk hos HolySmoke – del 1

Siden jeg allerede var på Kypros stakk jeg innom den nyåpnede filialen til HolySmoke i Paralimnos. Min gamle venn Christos Vrachimis bestyrer nå den nye filialen og har satt sin søster til å ta hånd om hans egen butikk i Xylofagou. I og med at han nå er deleier i bedriften har han ansatt en av sine mange brødre som assistent i den nye filialen. Selv er han ofte i Larnaka for å mikse, teste og utvikle nye smaker.

Chris lovet å ta meg med til HolySmoke sitt hovedkontor og laboratrium i Larnaka da jeg besøkte filialen hans før helga. Det er dit jeg skal idag. Jeg gleder meg som et lite barn på vei inn i en godtebutikk og venter spent foran hotellet i god tid før klokka ni.

Kvart over ni kommer hans 15 år gamle Lancer rullende. Hans bror Avramis er med og skal ta seg av butikken i Paralimnos mens Chris og jeg er i Larnaka. Chris setter seg bak rattet, jeg i passasjersetet og Avramis plasseres bak. Sikkert første gangen han sitter i baksetet på den bilen.

Etter en rask tur innom en bensinstasjon – bensin er like dyrt på Kypros som her hjemme – setter vi nesen mot Paralimnos slik at Avramis kan åpne butikken. Chris og jeg kjører videre mot Larnaka og jeg skal få oppleve innsiden av en juiceprodusent. Ubevisst eller ikke, vi prater lite om damp og juice på turen som tar en liten time. Praten går om varmen som er plagsom selv for en innfødt kypriot. Nå er det ikke mer enn 32 grader, men klokka er ikke ti ennå og det er lovet varmere vær hele resten av uka.

Motorveien er flott og 110 km/t er passe fort, men så snart vi tar av og kjører på lokalveiene er det omtrent som å kjøre på norske veier. Lite eller ikke vedlikehold over flerfordige år har gjort veiene om til hinderløyper. Da går praten oss imellom straks over på politikk. Det er politiske uenigheter som hindrer vedlikehold av lokalveiene på Kypros forteller Chris. – hmm… det lyder kjent.

Kypros får faktisk massevis av penger som tilskudd fra EU til veibygging hvert år, men politikerne krangler så busta fyker om hvilke veier som skal opprustes først. Slik holder de på helt til det er forseint og Kypros går glipp av bevilgningene fra EU. – joda. det lyder kjent.

Så er vi framme.
Bilen parkeres og vi går inn døra.  Sjefen sjøl, Mario Zissimou står bak disken og ønsker ‘Vikingen fra nord’ velkommen. Det er sikkert meg han mener.

HolySmoke har kun denne butikken og Chris sin filial i Paralimnos, men de har flere forhandlere. Både på Kypros og i Europa ellers. Flere norske dampesjapper selger også HolySmoke sin juice, men da uten nikotin.

Nå er praten plutselig inne på TPD og regelverket som er rett rundt hjørnet. Mario forteller at de allerede har gjort alle forberedelser til TPD og har alt under kontroll. De har det de trenger av godkjennelser, testrapporter og tillatelser som kreves av både produsenter og forhandlere av damputstyr og juice.

Mario innrømmer at det har kostet penger – mange penger – å få det til. Og omtrent like mye tid og mangel på søvn. De har selv bekostet alle testene av juice. Hver eneste variant av juice er testet, kontrollert og godkjent etter de regler som finnes.

TPD er en god ting for oss og for dampemiljøet fortsetter Mario. Det krever litt innsats, men luker bort de useriøse og bakgårdsbutikkene. Problemet er jo at noen fortsatt vil kjøpe av dem. Dermed oppstår et ikke-regulert og ikke-registrerbart marked som vil være destruktivt for de av oss som forholder oss til lover og regler.

Det kan ofte virke som om de folkene som lager regler og lover som vi må følge sier Mario, aldri noengang har verken røkt eller dampet. Men slik TPD er utformet er det fra min – og fra HolySmoke sin side, ikke stor motstand. Selv om det er enkelte ting vi reagerer på.

Alle vi som jobber i HolySmoke har lest utkastet til direktivet som ruller over oss alle om ikke lenge og vi er sikre på at det ikke vil skje store forandringer her. Selv om myndighetene har forsøkt å gjøre livet surt for oss som har drevet med damp i mange år. Selv har han og advokatene hans finlest direktivet med markeringstusj i hånda. Advokater med inngående kjennskap til det som skjer bak kulissene i EU har vært til god hjelp med definisjonsspørsmål som ikke alltid er lette å forstå for ikke-byråkrater.

Han gliser stort: Vi fikk et brev i midten av mars med frist ut måneden med å kvitte oss med alle flasker som inneholdt juice og som var større enn 10ml. Det myndighetene hadde ‘glemt’ er at nye lover skal offentliggjøres 6 måneder før de trår i kraft og at man har 6 måneder etter at loven er trådt i kraft til å innrette seg etter den. Slike ting er bare en bonus. De måtte innrømme at det hadde skjedd en ‘glipp.’  Det er ikke alltid at regelrytterne vet sitt eget beste. Men det kan tenkes at de tror at folk flest regner med at de vet best allikevel.

Mario Zissimou – The Big Boss er fornøyd med TPD slik det framstår idag.

10ml nikotinflasker og 2ml tanker er regelrett høl i hue. Han vifter med den voksne moden han alltid har i høyre hånd. Det er det glade vanvidd når de selger vodka og konjakk på treliters flasker sier han irritert.. Det er mye lettere for et barn å åpne en vodkaflaske enn det er å åpne en juiceflaske med nikotin og barnesikring.

2ml tanker er like dustete siden alle produsenter i alle år har hatt både glass og forlengere som ekstrautstyr til tankene. Det er ikke regulerende i det hele tatt, men produsenten får solgt mer.

Jeg blir sittende aleine i sofaen stund mens Mario blir opptatt med en kunde. Selv om jeg ikke kan et ord gresk, er det av og til mulig å forstå sammenhengen i det som sies. Iallefall når jeg vet at det er damp og juice det handler om.

Det er gjennomført stilrent og enkelt i lokalene til HolySmoke.

 

Butikken ligger i et travelt område av Larnaka og det er aldri langt mellom kundene. Jeg legger merke til at de fleste er faste kunder som vet hva de skal ha. De får det de ber om og forlater butikken med en glad hilsen fra de ansatte. Det er åpenbart gøy å være kunde hos HolySmoke.

 

Med mer enn 70 ulike smaker er det ikke vanskelig å finne en man liker – selv om det kanskje tar litt tid å finne den.

Med mer enn 70 ulike smaker på juice og de fleste i 3 eller 4 nikotinstyrker blir det litt mer å holde orden på enn i dampeskapet hjemme. De fleste vet hva de vil ha, men av og til er det kjekt å smake noe nytt.

Mario forteller at det er enkelte smaker som selger så lite at de trolig kommer til å forvinne fra sortimentet deres. Rundt 50 smaker skal de prøve å holde som faste. Så får tiden og kundene bestemme hva som skjer etterhvert.

Så spør han om jeg har lyst til å se mikserommet og laben deres. Klart jeg svarer ja. Det er jo derfor jeg har kommet helt fra Norge til solvarme Kypros.

 

 

Holysmoke Ltd : 2 Agiou Georgiou Makri,
Sveltos Court, Shop 2,
Drosia, 6036,
Larnaca, Cyprus

På Facebook: HolySmoke FB

One thought on “På besøk hos HolySmoke – del 1

Har du en mening om dette?

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: