Hvorfor begynne med damping?

Hvorfor begynne med damping?

Hvis du ikke røyker sigaretter eller tobakk er det ingen fordel eller gevinst i å begynne med damping – bare så det er sagt  Men for alle som ønsker å erstatte tobakksprodukter med noe som er 99 % minst, som i mindre helseskadelig, så er damping et fantastisk alternativ!

 

Noen fordeler:

– damp inneholder ikke kullos (karbonmonoksid) – så hjerte- og blodsystemet ditt får ikke sammentrekninger eller forstyrrelser

– damp inneholder ingen tjære – så lungene dine vil langsomt kvitte seg med dette avfallsproduktet fra forbrenning av tobakk og blir renere

– damp inneholder ingen av de 4000 kjemiske forbindelsene som tobakk/sigaretter gjør og er derfor et renere og sunnere produkt.

– damp har ingen restprodukter som er helseskadelige for omgivelsene dine – «passiv damping» finnes ikke siden vi blåser ut «vanndamp»  (aerosol)

 

Hva inneholder så ejuicen?– Vegetabilsk Glyserin (VG) og/eller Propylenglykol (PG), nikotin i lav dosering samt smak/farge/duft. Det vi ofte kaller «basen» er VG+PG+nikotin. Dette skal være av «pharma grade» som er den høyeste klassifiseringen for renhet. Smak/farge/duft skal være av «food grade» – altså det samme som du finner i matvarer, shampo, sminke, dyftlys, luftrensere og alle husholdningsartikler vi omgir oss med daglig.

 

Er det ikke skadelig å innhalere dette?

I bunn og grunn er det damp vi innhalerer. Du får ikke «vann i lungene» – det får du heller ikke av å sitte i dampbadstue!  VG og PG fordampes til små dråper som legger seg på slimhinnene i munn/svelg/lunger og brytes ned av kroppen og frigir nikotin på den måten. Restproduktet skilles ut i mage/tarmsystemet ditt eller pustes ut. Enkelte opplever irritasjon av PG, andre opplever at for mye VG kjennes som et belegg i halsen. Det varierer fra person til person hvordan man liker blandingsforholdet mellom VG og PG.

 

Er ejuicen farlig å håndtere?

Nei, nikotin er riktignok en giftig substans som kan gå gjennom huden og inn i blodomløpet på den måten, men husk at ejuice sjeldent inneholder mer enn 1 – 2,5 % nikotin. I så lav dosering er det svært uvanlig at noen reagerer hvis de får ejuice på huden eller i munnen, men det er en god regel å vaske hendene og skylle munnen hvis man søler. Likevel skal man utvise noen hensyn – det viktigste er selvfølgelig å oppbeavre ejuice og batterier utenfor rekkevidde av barn!

 

Er nikotin kreftfremkallende eller farlig?

Nei, faktisk ikke – det dårlige ryktet nikotin har fått er fordi man i alle undersøkelser har knyttet det til tobakk. Og ved forbrenning av tobakk frigis det kreftfremkallende stoffer som du ikke får ved fordamping av nikotin. Faktisk har forskningsrapporter og medisinske studier den siste tiden kommet frem til at nikotin har en del positive egenskaper som blant annet en mulig preventiv effekt for demens/alzheimer, skjerper årvåkenhet og mestring. Nikotin i så små doser som damping gir, er generellt ikke mer skadelig for deg enn koffein fra kaffe eller bromin fra sjokolade og te. Ja, nikotin er avhengighetsdannende, men ikke i større grad enn kaffe og sukker. Selve røykingen som fysisk vane er faktisk like avhengighetsskapende som selve nikotinen for mange av oss.

 

Hvordan funker det, egentlig?

I all enkelhet har du et batteri som gir strøm/effekt, en beholder/tank med ejuice og imellom disse en fordamperenhet. Når du aktiverer batteriet, varmer fordamperen væsken slik den går over til damp som du så suger inn i munnen og innhalerer.Dette er den enkle forklaringen – man kan si masse om coil, veker, effekt, temperatur, viskositet og annet, men i første omgang er denne enkle prosesen alt man behøver å vite.

 

 

 


Denne ble skrevet i 2013, men holder seg ganske godt til å være så gammel. 🙂

Har du en mening om dette?

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: