Skatt på e-juice i Sverige

Den nye skatten på e-juice blir fire kroner per ml.

Det står klart etter at Riksdagen godkjente budsjettet for 2021.  Det betyr at en flaske e-juice, med eller uten smak, vil koste 50 kroner mer fra og med årsskiftet.
(Jeg er ikke sikker på hvordan de regner, men det er nok litt avhengig av størrelsen på flaskene.)

Vejpkollen rapporterte tidligere om den nye punktskatten som regjeringen la fram forslag om. Etter et kort diskusjon i Riksdagen, ble det klart at prisen på e-juice vil gå opp fra 1. januar 2021.

E-juice med nikotinstyrke fra 15mg og mere, vil beskattes med 4 kroner per ml. E-juice med mindre enn 15mg vil beskattes med 2 kroner per ml.

Høykonsentrert e-juice (15mg og mere) har vært til bekymring for Finansdepartementet etter at TPD ble innført i Sverige. Ifølge svensk lov, er det ikke tillatt å selge høykonsentrerte, nikotinholdige væsker til konsumpsjon. Men ettersom det er tillatt ifølge EU sitt TPD, må de tillate dem på det åpne markedet.  Og de kunne heller ikke beskattes.

“E-vätskor som innehåller nikotin i en halt över 15 milligram per milliliter vätska är akut giftiga. När lagen infördes undantogs en stor del av dessa vätskor från beskattning eftersom de inte lagligen fick säljas till konsumenter. Kemikalieinspektionen har dock senare gjort en ny bedömning av lagens tillämpning och anser nu att reglerna som hindrar försäljning i vissa fall inte gäller” sier Finansdepartementet via presstalesmann Johan Ekström til Vejpkollen.

 

Med den nye loven vil Finansdepartementet styre konsumenter til å kjøpe e-juice med lavere nikotininnhold.

“Eftersom vi inte längre kan utesluta att konsumenter lagligen kan köpa produkterna föreslår vi beskattning. För att inte styra konsumenter mot att köpa dem för att blanda ut i annan e-vätska, föreslår vi en högre skatt an för andra nikotinvätskor” sier Finansdepartementet.

 

For en forbruker som behøver e-juice med høyt nikotininnhold (over 15mg) vil det bli en ekstrautgift på omlag 3.000 kroner iflg. finansdepartementet sine egne utregninger.
Mange mener dette er en underdrift uten like og mener at det kommer til å bety en tredobling av prisene. Uroen for at e-sigaretter taper mot tobakken er stor hos de fleste dampebutikker. De aller fleste selger bare damp. Men det er en risiko som finansdepartenentet ikke vil snakke høyt om.

“Vi saknar tillräckligt underlag för att bedöma eventuella fördelningseffekter av förslaget. Men enligt våra bedömningar är det fortfarande billigare än att röka”” skriver departementet.

 

«Tror at røykere allikevel velger e-sigaretter.»

Venstre, som også støtter regjeringens forslag, mener at skatt på damputstyr ikke har vært et prioritert spørsmål i partiet. Men Karin Rågsjö (V) som er leder i Socialutskottet, deler finansdepartementet sin bedømmelse. Hun sier at den høyere prisen ikke burda avskrekke røykere for å overveie e-sigaretter som et alternativ til tobakk.

“Vi tror att rökare hellre väljer e-cigaretter ändå, det är ju både trevligare och förmodligen bättre än cigaretter. Även om vi egentligen inte vet hälsoeffekterna” sier Karin Rågsjö til Vejpkollen.

 

Fakta: Nikotin och e-juice:

  • Nikotinhaltig e-vätska får endast finnas till försäljning i förpackningar om 10 ml. (enligt EU-direktiv)
  • Maxgränsen för nikotin i en e-vätska är 20 mg/ml (enligt EU-direktiv)
  • Sverige blir det enda landet Europa som skiljer mellan olika koncentrationer av nikotin, när det gäller produktgrupper och beskattning. Enligt svensk lag får vätskor med högre koncentration än 17 mg/ml säljas som konsumtionsvaror. Men det är tillåtet inom EU, enligt EU:s tobaksdirektiv. Detta trumfar det svenska förbudet, medan den svenska lagstiftningen gjort beskattning omöjlig, tills nu.

 

Posten er redigert og forkortet endel fra originalen.

Link til originalen her.

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

X
%d bloggere liker dette: