Kritikk av FNs klimapanel
Skarp kritikk av FNs klimapanel
Det er nødvendig med en dyptgripende reform av FNs klimapanel, mener gruppen som har gransket panelet.
Dårlig kildekritikk, manglende muligheter for å ettergå forfatternes konklusjoner og for dårlig tilgang til bakgrunnsmateriale er blant svakhetene i FNs klimapanel. Det kommer frem i en fersk evalueringsrapport, som også konkluderer med at kvalitetssikringen i enkelte tilfeller har vært for dårlig.
— Denne prosessen er et fundamentalt steg for å sikre kvaliteten på rapportene, heter det i rapporten som ble lagt frem av evalueringsgruppen i dag.
FNs Klimapanel (IPCC) har blitt beskyldt for flere feil i sine omfattende rapporter om klimaendringene. For å kvalitetsikre opplysningene ba Klimapanelet og FN i mars forskere ved InterAcademy Council gå gjennom klimapanelets arbeid.
Det skjedde etter at panelet fikk kritikk for flere feil i klimarapporten fra 2007. Rapporten er på rundt 3000 sider, og skrevet med hjelp fra tusenvis av forskere fra hele verden. Selve klimapanel har få ansatte, og mangler kapasitet til å gå gjennom eventuell feil.
Blant feilene som dukket opp i 2007-rapporten var opplysningen om at isbreene i Himalaya kom til å smelte innen 2035.
Klimapanelet har tidligere innrømmet at opplysningen ikke hadde vitenskapelig grunnlag.
Evalueringsgruppen mener også at datamaterialet som danner grunnlaget for konklusjonene bør gjøres tilgjengelig for kritikerne.
— Dårlig tilgang til data gjør det vanskelig for brukerne å sjekke kvaliteten på datamaterialet som blir brukt og verifisere konklusjonen som blir trukket, heter det i rapporten.
Den ferske rapporten tar ikke stilling til Klimapanelets hovedpåstand – at klimaendringene er menneskeskapte – men anbefaler likevel klimapanelet en rekke endringer.
Blant totalt 21 anbefalinger er disse:
Tør vi stole på noe av det om kommer fra FN?
Tør vi stole på WHO?
Tør vi stole på EU og TPD?
Tør vi stole på regjeringen?