Hysteri og sunn fornuft

Hysteri og sunn fornuft

Den 27 September skriver Konstantinos Farsalinos følgende i en artikkel i The GlobePost fra New York,USA hvor overskriften er » Krigen mot damping er katastrofalt for folkehelsen».

Hvem ville trodd at et produkt uten seriøse skader i over 10år og som samtidig brukes av over 20 millioner mennesker over kloden, plutselig skulle skape et utbrudd av akutt (innenfor få dager) lungekollaps innenfor en liten geografisk region?.

I den siste måneden har det vært fortellinger fra USA hvor helsemyndighetene beskriver en dampesykdom, en alvorlig inflammatorisk tilstand som påvirker lungene. Sykdommen utvikler seg i løpet av en veldig kort periode, og er i virkeligheten forgiftning av lungene. Det er rapportert over 800 tilfeller og herav tretten dødsfall.

 

 

Bruken av esigaretter har eskalert globalt siden 2009, og nesten 11 millioner voksne amerikanere brukte dem i 2016, det utgjør 4.5% av den voksne befolkning. Anslag viser at det finnes mer enn 20 millioner brukere på verdensbasis.

Vi så ingen utbrudd av lungesvikt i noen andre land enn USA. Hvorfor? Svaret er enkelt, esigaretter og tradisjonelle ejuicer gir ikke denne type skade. Det er umulig for produkter som har vært brukt i flere år uten sykdomsutbrudd, å gi denne type alvorlig sykdom bare i dag og bare i et område.

Disse tilfellene er ikke relatert til langvarig bruk av e-sigaretter, og de er ikke knyttet til dampeprodukter som har vært tilgjengelig i flere år. Dermed må man se mot produkter som nylig har kommet på markedet, eller hvor det har vært endringer i ingrediensene på eksisterende produkter.

THC væske

De aller fleste tilfellene av med lungesykdom skriver seg til bruk av THC væsker. Noen mennesker har beskrevet en overgang fra lovlige, til illegale produkter rett før sykdommen utviklet seg. Bruken av THC væsker bør ikke engang kalles for damping, og produktene skal ikke kalles for e-sigaretter, fordi de er veldig forskjellige fra konvensjonelle e-sigarett produkter. 

THC har blitt innåndet over flere tiår men da via røyking og såkalte urte innhalatorer. Dette gjør THC til en sannsynlig synder i sykdomssakene. THC oljer har blitt benyttet i tanker for inhalasjon, og representerer et relativt nytt fenomen, men problemet er innholdet av andre stoffer i oljen. Det brukes fortykningsmiddel for å øke viskositeten til THC konsentratet for å gjøre dette mer egnet for denne type bruk. 

Vitamin E-acetat er middelet som brukes som fortykningsmiddel og er gjort som funn i THC væsker som har blitt brukt av pasientene med sykdomstilfeller. Et vanlig kjennetegn med THC er at det ikke er vannoppløselige, men at de løser seg godt opp i vegatabilske oljer og mineraloljer. Bruken av vegetabilske oljer i THC væsken som fortykningsmiddel kan være årsaken til sykdomstilfellene. Selv om dette fortsatt er under utredning, er det tydelig at det er THC oljer som er assosiert med utbruddet. 

 

Korstog mot e-sigaretter

Den største katastrofen for folkehelsen er kanskje ikke engang sykdomssakene og dødsfallene de siste ukene. Mer enn 1200 amerikanere dør for tidlig pga røykerelaterte sykdommer hver dag! Tilsvarende tall for Norge er 17 personer hver dag. E-sigaretter har hjulpet millioner av mennesker til å slutte å røyke. De urimelige angrepene på esigaretter fra politikere og media har resultert i et nådeløst og hysterisk korstog mot produkter som redder liv.

Anbefalinger fra «American Lung Association» om at ingen skal bruke e-sigaretter har blitt distribuert til millioner av dampere, inkludert mange som tidligere røyket sigaretter. Ved å gå til angrep på smakstilsetninger skal de få dampeindustrien i kne. Ungdommer og unge voksne som nå er (eller har vært) lagt inn på sykehus med en livstruende tilstand er svært usannsylig (sannsynligvis umulig ) valgt THC oljer grunnet smaker.

De gjeldende anbefalingene og reguleringsplanene fra USA vil verken forhindre eller avskrekke noen fra å bruke ulovlige THC oljer. Samtidig vil voksne eks røykere som bruker smaker og rapporterer at det har hjulpet dem med å kutte røyken, være skadelidende.

 

Hysteri og sunn fornuft

Se for deg et dødsfall som har oppstått grunnet ulovlig injeksjon av narkotika, eller forurensede medikamenter, og skyld deretter på sprøytene for dødsfallene, de samme som en diabetiker bruker for å injisere insulin. Insulin er ikke trygt for alle, men det er livreddende for en diabetiker.

E-sigaretter er ikke ment å brukes av alle, men de er livreddende for røykere som ikke kan, eller ikke vil slutte med andre metoder. 

Enda mer viktig er ikke e-sigaretter involvert i utbruddene av lungeforgiftning.

Hysteriet vil kunne føre til langt flere dødsfall i mange år fremover om ikke media og myndighetspersoner griper fatt i denne historiske muligheten til å eliminere røyking for alltid.

Enda viktigere er det å melde at sunn fornuft vil med tiden seire. Men fall ikke tilbake til tradisjonell tobakk grunnet feil informasjon og feil bruk av et livsreddende produkt.

 

Av Konstantinos Farsalinos 27 September 2019

Artikkelen kan leses i sin helhet her : The GlobePost

 

 

Denne srtikkelen er oversatt til norsk av Michael Johnsen i PGVG.no

 

 

 

 

 

Dampekatta

Pensjonert, pasjonert katteeier og damper.

Kjør debatt. Har du en mening om dette?

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

X
%d bloggere liker dette: