Så forbasket dustete

Sigaretter pleide å være de mest forsøplende tingene i verden.

Trillioner av sigarettsneiper kastes på gatene, parkene og strendene våre hvert år. Ocean Conservancy anslår at sigarettsneiper utgjør 25 prosent av det totale antallet søppel som samles inn – over dobbelt så mye som noen annen kategori. På verdensbasis er det anslått at 1 milliard kilo sigarettsneiper ender opp som avfall hvert år. Det er 1 million tonn.

Mens noen røykere kanskje tror at sneipen deres til slutt vil brytes ned, tar det faktisk flere tiår før de brytes ned. Sigarettfiltre er ikke laget av ufarlig bomull; de er laget av celluloseacetat og rundt 12 000 ikke-biologisk nedbrytbare plastbaserte fibre.

Kjemikaliene i en enkelt sigarettsneip kan forurense hundrevis av liter vann. De kan også være farlige, og forårsake dødelige branner som brenner hundrevis av dekar hvert år.

Ting har endret seg dramatisk de siste årene ettersom mange røykere har gått over til damping, mye takket være bekvemmeligheten ved engangs e-sigaretter.

Faktisk ser det ut til at disse handy-dandy-enhetene tar over bransjen siden de er de enkleste og mest tilgjengelige dampe-enhetene på markedet. Men i prosessen skapte vi en helt ny miljøfare som foreløpig ikke har noen enkel løsning.

Ungdommen elsker dem

Blant alle dampe-enhetene på markedet er ingen mer populære enn elektroniske engangssystemer for nikotinlevering (ENDS), spesielt blant unge mennesker. I følge National Youth Tobacco Survey for 2021 hadde godt over halvparten (54 prosent) av ungdommene som rapporterte å bruke e-sigaretter brukt engangsartikler.

Populasjonsvurderingen av tobakk og helse i 2020 bekreftet dette funnet. Den rapporterte at 38 prosent av unge voksne i alderen 18–24 mot 17 prosent av eldre voksne (over 25 år) som hadde brukt et ENDS-produkt i løpet av de siste 30 dagene, hadde brukt en engangs.

På Vaper Expo U.K. i mai 2022 tilbød nesten alle leverandører et utvalg av engangsutstyr. Mange var nye på markedet som utnyttet trenden – i tillegg til anerkjente selskaper som Innokin, som lanserte sin nye engangsenhet Aquios Bar i 10 forskjellige smaker.

«Engangsdampere er absolutt den mest solgte varen blant røykfrie nikotinleveringsenheter,» sa Dimitris Agrafiotis, eier av Global eVapor Consulting, administrerende direktør for Tennessee Smoke Free Association og merkeambassadør og designer hos Innokin Technology.

Agrafiotis sa at engangsvapes tiltrekker seg enkeltpersoner som foretar impulskjøp på ulike salgssteder, så vel som nye brukere som nyter bekvemmeligheten til et produkt som ikke krever kunnskap om coiler eller ohm.


«Med TPD 3 som nærmer seg og land som allerede diskuterer lovgivningstiltak, tror jeg dagene er talte for engangsartikler – i hvert fall slik vi kjenner dem akkurat nå.»


De kan kjøpe engangsartikler nesten hvor som helst hvor sigaretter selges. De kan ganske enkelt rive opp pakken og begynne å dampe, noe som gjør engangsartikler til den perfekte løsningen for nybegynnere. «Etter min erfaring bruker folk som slutter å røyke, engangsdamper på deltid som sekundære enheter når de ikke vil ta med seg den vanlige riggen, for eksempel på en hyggelig middag eller i situasjoner som krever at de er mer diskrete,» sa han.

Teknologien bak engangsartikler har bare blitt bedre de siste årene. De fleste dampe-penner kan nå levere rundt 400 drag før de ikke lenger er levedyktige – nesten dobbelt så mange drag som en sigarettpakke kan levere.

Noen dampe-penner med større batterier kan til og med levere så mye som 5000 drag. Et annet betydelig fremskritt er bruken av auto-draw-brytere som aktiverer enheten og varmer opp coilen når dampen inhaleres, og gir en jevn og behagelig opplevelse.

Og takket være nikotinsalter gir engangsartikler en jevnere dampopplevelse. Mens nikotinnivået i de fleste engangsartikler er begrenset til 5 mg, kan dampere tilfredsstille nikotinbehovet sitt uten et skikkelig magadrag eller noen forstyrrelse i smaksopplevelsen.

Når vi snakker om smak, er det en annen fordel engangsartikler har fremfor gjenfyllbare dampe-enheter. Produsenter tilsetter ofte søtningsmidler til engangsartikler for å få fremheve smakene uten å måtte bekymre seg for at søtningsmidlene vil smelte sammen og ødelegge enheten. Engangsdamperen vil bli kastet lenge før det skjer.

Utvalget av smaker som er tilgjengelig fra engangsartikler er imponerende. Ettersom flere og flere produsenter drar nytte av veksten i dette markedet, lokker de til seg dampere med interessante og ofte eksotiske smaksprofiler, som bergamott og karambola.

Selv om batteriteknologien ikke nødvendigvis har forbedret seg dramatisk, har noen merker laget større interne eller oppladbare batterier i deres forsøk på å øke antallet drag. Dette er et skritt i riktig retning for å redusere batterisløsing.

Miljøpåvirkningen

Selv gjenfyllbare og utskiftbare dampe-penner inneholder vanligvis flere metall-, plast- og bomullselementer, noe som gjør dem vanskelige å skille og resirkulere. Dermed har de en tendens til å ende opp som vanlig husholdningsavfall.

Selv de mindre utskiftbare coilene og podene blir ikke ofte resirkulert. Men engangs e-sigaretter er mye verre fordi damperen kaster hele enheten, som er sammensatt av plast- og metall samt en battericelle.

Mens noen merker og dampebutikker tilbyr resirkuleringsprogrammer for engangsartikler, kaster de fleste vapere dem rett og slett i søpla. Millioner av litium-ion-batterier, hardplast og nikotinforurensede kapsler blir kastet på våre søppelfyllinger, noe som skaper et betydelig avfallsproblem.

Nikotin, inkludert nikotinsalt, er oppført av Environmental Protection Agency som akutt farlig avfall. Når engangsartikler lekker batterisyre og/eller nikotin ut i miljøet, skader de fisk og dyreliv i prosessen. Food and Drug Administration er pålagt i henhold til National Environmental Policy Act å evaluere alle større byråhandlinger for å avgjøre om de vil ha en betydelig innvirkning på det menneskelige miljøet. Hvis miljøvurderingen identifiserer betydelige miljøeffekter, vil FDA utarbeide en miljøkonsekvenserklæring for å hjelpe med å ta informerte beslutninger om relevante miljøkonsekvenser og tilgjengelige alternativer.

I tillegg til å vurdere potensielle miljøpåvirkninger av nye tobakksprodukter under gjennomgang før markedet, har FDA også lagt ut informasjon til forbrukere om riktig avhending av e-sigaretter og e-væskeavfall.

«Selv om vi er glade for at mange mennesker ikke inhalerer brennbar tobakk, bør vi være bekymret for miljømessig bærekraft og riktig etikk i salget av disse produktene,» sa Agrafiotis.

«I sin søken etter å markedsføre og selge millioner av disse produktene, har industrien ikke klart å implementere noen form for forbrukeropplæring eller resirkuleringsinitiativ som ville bidra til å lindre katastrofen,» sa han.

«Ironien er at i de fleste land i Europa er plastsugerør forbudt – og likevel fortsetter disse produktene å bli dumpet i tonnevis. Jeg kan rett og slett ikke se hvordan regjeringer vil tillate dette å fortsette, spesielt i Europa, hvor miljøavfall er et så stort problem, sa Agrafiotis. «Med TPD 3 som nærmer seg og land som allerede diskuterer lovgivningstiltak, tror jeg dagene er talte for engangsartikler – i hvert fall slik vi kjenner dem akkurat nå.»

Og løsningen er..?

Det første og mest åpenbare svaret er å oppmuntre forbrukere til å bruke oppladbare enheter.

Forbrukere kan også oppmuntres til å kjøpe påfyllbare pod-enheter, dampe-penner med utskiftbare coiler eller til og med gjenoppbyggbare tanker, som alle er langt mer kostnadseffektive i det lange løp, for ikke å nevne mer miljøvennlige.

Bransjen har ennå ikke funnet måter å oppmuntre og/eller motivere forbrukere til å kaste disse enhetene på riktig måte. Da Agrafiotis prøvde å tilby et økonomisk insentiv for hver engangsgjenstand som ble brakt tilbake til butikken hans, var det svært få som aksepterte.

«Den yngre demografiske som hovedsakelig bruker disse produktene ser rett og slett ikke ut til å bry seg,» sa han. «Mens den eldre demografien har en tendens til raskt å gå over fra engangsartikler til åpne systemer når de innser de daglige kostnadene og miljøpåvirkningen.»

Agrafiotis sa at han ikke er klar over andre utsalgssteder for innsamling og resirkulering av engangsdamp. «På dette tidspunktet er det ikke noe budsjett eller mulighet for oss å prøve å endre det eksisterende systemet. Insentiver og/eller avleveringssteder for farlig avfall burde ha startet med konstruksjon og salg av den første engangsdampapparatet som noen gang er laget.»

«Det eneste jeg kunne gjøre er å knuse plasten og fjerne batteriet og bringe det til en batterigjenvinner, men jeg må fortsatt kaste plasten og nikotinbeholderen i søpla,» sa han. «Alle produsenter må jobbe sammen for å starte et levedyktig resirkuleringsprogram, men dessverre ser jeg rett og slett ikke at dette er mulig.»

Ikke desto mindre sa Agrafiotis at Innokin streber etter å redusere miljøavfall i produktene sine. Innokin var det første selskapet som begynte å bruke fullstendig resirkulerbar emballasje for sine åpne dampsystemer, laget utelukkende av papir helt uten plast, sa han.

Innokin Enviro, den første engangsdampenheten som kan demonteres og resirkuleres, bruker materialer med et lavere karbonavtrykk – et forsterket papirskall – for å erstatte plastskallet som finnes i de fleste engangsvapingenheter.

«Vi mener engangsdamper bør ha mindre innvirkning på miljøet,» sa Agrafiotis. «Med mer effektive produksjonsprosesser og resirkulerbare design, er målet vårt å kontinuerlig optimalisere Enviro og gjøre engangsdamping grønnere. Vi kan bare håpe at etterspørselen etter denne tilnærmingen vokser og at flere selskaper følger i de samme grønne fotsporene.»


Selv om hver engengsdamper inneholder bare 0,15 g litium, betyr omfanget av avfallet at rundt 10 tonn metall havner på søppelfyllinger.


Det er klart at industrien må handle raskt for å finne løsninger før produktene som hjelper millioner av røykere blir karbonbeskattet eller – enda verre – fjernet fullstendig fra markedet.

«Mest av alt håper jeg vi ser flere mennesker slutte å røyke og gå over til damping, uavhengig av hvilken enhet de velger for å hjelpe dem. Alle dampe-enheter som kan hjelpe røykere over hele verden med å gjøre bryteren er verdt å forfølge, sa Agrafiotis.

«Plasthylser og batterier bør rett og slett ikke gå inn på søppelfyllingene våre etter bare én gangs bruk,» sa han. «Flere bedrifter bør aktivt se på bærekraftige løsninger og proaktivt samarbeide med eksisterende resirkuleringsbedrifter for å implementere programmer for å holde disse produktene unna våre allerede overfylte søppelfyllinger.»

Den originale «Vaping Vamp», Maria Verven eier Verve Communications, et PR- og markedsføringsfirma som spesialiserer seg på dampindustrien.

MER OM DAMPING AV AVFALL

Søppelfakta

Det er anslagsvis 44,7 millioner tonn e-avfall som genereres rundt om i verden hvert år. Dette avfallet inneholder råvarer for opptil 65 milliarder dollar som gull, sølv og platina sendt til et deponi. Mengden globalt e-avfall forventes å øke med nesten 17 prosent til 52,2 millioner tonn i 2021, eller omtrent 8 prosent hvert år, ifølge Cleanaway Waste Management, et australsk avfallshåndterings-, industri- og miljøtjenesteselskap.

Vaping-produkter inneholder litium-ion-batterier, et varmeelement og et kretskort. Disse komponentene – som kan inkludere plast og tungmetaller – gjør avhending av e-sigaretter til en betydelig utfordring på grunn av de ulike typene kjemikalier og materialer som er involvert i produksjonen.

Den globale engangsmarkedet for e-sigaretter forventes å bli verdsatt til 6,34 milliarder dollar i 2022, ifølge Future Market Insights (FMI). Den samlede etterspørselen etter engangs e-sigaretter anslås å vokse med en CAGR på 11,2 prosent mellom 2022 og 2032, til sammen rundt 18,32 milliarder dollar innen 2032.

«Etterspørselen etter ikke-tobakksprodukter forventes å øke veksten i markedet for engangs e-sigaretter i nær fremtid. Det har blitt observert at eldre mennesker foretrekker dette produktet siden det ikke har noen negativ effekt på helsen, sier en FMI-analytiker.

Det er ingen direkte reguleringer for resirkulering eller bruk av e-sigaretter, oppvarmede tobakksprodukter (HTP) eller celluloseacetatfiltrene i brennbare sigaretter i EU, USA, Kina og Japan. Det er noe lovverk som regulerer håndteringen av e-avfall; disse retningslinjene gjelder imidlertid vanligvis bare for mobiltelefoner, datamaskiner og andre store elektroniske produkter.

I følge den globale oversikten over resirkuleringsprogrammer for e-sigaretter, oppvarmede tobakksprodukter og fordampervirksomhet for 2022 og fremtidsutsikter for utvikling av elektroniske enheter og forbruksvarer fra Research and Markets, har store dampeindustriaktører flere resirkuleringsprogrammer og resirkuleringsmål for nær fremtid:

  • Philip Morris International etablerte to knutepunkter i Europa og Asia som inspiserer, behandler og skiller materialer fra elektroniske enheter for resirkulering. Den effektive gjenvinningsgraden for IQOS-enheter økte fra 30 prosent i 2018 til 40 prosent i 2020. Målet for gjenvinningsgrad er 80 prosent innen 2025.
  • BAT erstatter plastelementer av dampprodukter med papirmassebaserte alternativer. Andelen resirkulert avfall var 79–80 prosent i 2019–2021. Målet for gjenvinningsgrad er 95 prosent innen 2025.
  • Japan Tobacco International lanserte en returordning for brukte enheter gjennom resirkuleringsboksene i butikkene. I 2020 ble 67 prosent av produsert avfall resirkulert. Målet for avfallsreduksjon er 20 prosent innen 2030.
  • Imperial Brands lanserte tilbakeleveringsordninger for brukte vaping-enheter og pods. Gjenvinningsgraden gikk ned fra 69 prosent i 2017 til 61 prosent i 2021. Målet for gjenvinningsgrad er 75 prosent innen 2030.
  • Andre vape-selskaper (Dotmod, Shanlaan, Dovpo og Vinn) lanserer sine egne resirkuleringsprogrammer ved returordninger. Innokin jobber med batteriutnyttelsesprogrammer.
  • FEELM, et atomiseringsmerke og en uavhengig forretningsenhet i Smoore Technology Ltd., vant IF Design Award 2020 for sin miljøvennlige e-sigarett av papir til engangsbruk. CCELL lanserte en ny linje med engangsvaporizers i 2021.
  • Gjenvinningsselskapene Gaiaca og TerraCycle samarbeider med vape-produsenter for å tilby tjenester for innsamling og resirkulering av e-avfall. Noen vape-produsenter samarbeider direkte med resirkuleringsselskaper; for eksempel samarbeider RELX med China Siyan Foundation for Poverty Alleviation.
  • The Bowman Company tilbyr påfyllingsstasjoner for å fylle tomme dampflasker/pods. Det vil bidra til å redusere plastbruken for dampflaskeproduksjon i fremtiden.

Det forventes at fremtiden for resirkulering av e-sigaretter, HTP og fordamper vil avhenge av produsentenes produktlivssyklusprogrammer. Resirkuleringsbeslutninger fra store dampeselskaper for å bekjempe avfall inkluderer bruk av en kombinasjon av polymelkesyre (PLA) og plast- eller stivelsesblanding og plast for enhetens kropp; bruke papiremballasje; og lage indre emballasje bestående av papir eller papir og PLA.

En undersøkelse utført av Opinium på vegne av Material Focus, en ideell organisasjon etablert for å hjelpe Storbritannia med å nå sine mål for elektrisk gjenbruk og resirkulering, fant at 18 prosent av 4000 personer som ble spurt i Storbritannia hadde kjøpt en dampe-enhet året før, med 7 prosent som kjøper en engangsenhet.

Opinium-tallene antyder at det kjøpes rundt 168 millioner engangsdamper hvert år i Storbritannia. To av de største merkene i landet er Elf Bar og Geek Bar, som mellom dem utgjør omtrent 60 prosent av markedet.

Mer enn halvparten av folk som kjøper engangs e-sigaretter kaster dem i en generell søppelbøtte sammenlignet med 33 prosent i gjennomsnitt for alle typer damputstyr, ifølge forskningen. Selv om hver engengsdamper inneholder bare 0,15 g litium, betyr omfanget av avfallet at rundt 10 tonn metall havner på søppelfyllinger. 

Hele artikkelen kan leses på engelsk her.

Har du en mening om dette?

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d