Ikke slå damperne (norsk versjon)

 

 

Parlamentsmedlemmer i New Zealand må fokusere på sigaretter, ikke dampere og redusert skade fra tobakk, ifølge Coalition of Asia Pacific Tobacco Harm Reduction Advocates (CAPHRA). Ettersom damping diskuteres i løpet av de kommende månedene, må politikere «holde øynene på premien» for å eliminere røyking.

«For å oppnå sin tiårige Smokefree 2025-ambisjon, må New Zealand holde kursen når det gjelder dampregulering. Fokuset for parlamentsmedlemmer nå må være å slå hardt mot tobakk, sier Nancy Loucas, administrerende koordinator for CAPHRA.

Fru Loucas’ kommentarer følger endringsforslaget for røykfrie miljøer og regulerte produkter (røykt tobakk) som ble introdusert i parlamentet med første behandling som ventes senere denne måneden.

 


Enhver knust-kne-reaksjon for å legge til nye straffetiltak nå vil ikke føre til at færre mindreårige damper, men vil gjøre det vanskeligere for voksne røykere å bytte til tryggere nikotinprodukter, sier hun.


 

Anført av assisterende helseminister, Hon Dr Ayesha Verrall, begrenser lovforslaget betydelig antallet forhandlere som kan selge røykbare tobakksprodukter. Den har som mål å hindre unge i å begynne å røyke ved å forby salg av røykbare tobakksprodukter til alle som er født 1. januar 2009 eller senere. Den vil også gjøre røykbare tobakksprodukter mindre tiltalende og vanedannende.

«Organisasjoner, med tvilsomme utenlandske finansieringsforbindelser, vil gjøre sitt ytterste under utvalgte komitéinnleveringer for å fremme flere dampe-restriksjoner, men damping er ikke problemet. Ikke en New Zealander har angivelig dødd av vaping, men likevel dør rundt 5000 kiwier hvert år av røykerelaterte sykdommer. Vi ber parlamentsmedlemmer holde øynene på prisen i de kommende månedene, sier Loucas.

CAPHRA sier at New Zealand blir sett på som en leder i Asia-Stillehavsregionen når det gjelder å ta i bruk relativt progressiv, risikoproporsjonal dampe-regulering.

Siden endringsloven for røykfrie miljøer og regulerte produkter (damping) ble vedtatt i 2020, har dampe-produkter blitt sanksjonert R18, reklame har blitt totalt forbudt, skjermer og emballasje har vært sterkt begrenset, og smaker har vært begrenset til bare tre i generell detaljhandel, som f.eks. som supermarkeder, bensinstasjoner og nærbutikker.

«Mediehistorier om ungdomsdamping er ikke fordi vi ikke har nok regler og begrensninger. I stedet kommer det mest ned på manglende håndheving på salgsstedet og for mange foreldre som lukker øynene. Enhver knust-kne-reaksjon for å legge til nye straffetiltak nå vil ikke føre til at færre mindreårige damper, men vil gjøre det vanskeligere for voksne røykere å bytte til tryggere nikotinprodukter, sier hun.

New Zealand har endelig Smokefree 2025 i kikkerten – med røykfritt definert som fem prosent eller mindre av den totale befolkningen som regelmessig røyker. Loucas sier damping har vært nøkkelen til det dramatiske fallet i røyking, med Smokefree 2025 som neppe vil bli oppnådd uten at dampeprodukter fortsatt er lett tilgjengelige for voksne røykere som et levedyktig alternativ.

New Zealands samlede antall daglig røykende voksne har falt fra 18 % i 2006/07 til 9,4 % i 2020/21.

I mer enn et tiår har landets helsedepartement og sektor implementert en tobakksskadereduksjon (THR)-strategi, med offentlige etater og maori-helseleverandører som aktivt promoterer damping som et ledende verktøy for å slutte å røyke.

 


Jeg damper fordi jeg setter pris på smaken og skyene. Jeg har ingen interesse av hva som er inne i noe av utstyret. Det viktigste for meg er at det virker når jeg skal bruke det.


 

CAPHRA sier at avtroppende helsedirektør Ashley Bloomfield har vært tilhenger av damping som et hjelpemiddel for å slutte å røyke i løpet av sine fire år i jobben. CAPHRA håper nå at vellykket holdning og tilnærming vil fortsette under den neste generaldirektøren som skal utnevnes i løpet av de kommende månedene.

Regjeringens Smokefree Aotearoa 2025 Action Plan informerer det snart debatterte røykfrie endringsforslaget – et dokument som CAPHRA og andre THR-forkjempere har kritisert for ikke å øke dampen ytterligere for å hjelpe Kiwi-røykere som er desperate etter å slutte.

«Smokefree Aotearoa 2025 Action Plan er nesten stille om damping – utrolig når du tenker på at damping er nøkkelkomponenten for å oppnå Smokefree 2025 og er 95 % mindre skadelig enn røyking av brennbare sigaretter. Vi skulle gjerne sett at flere ressurser og profiler gikk inn i dette utrolig effektive røykesluttverktøyet, sier hun.

Nancy Loucas sier at THR-talsmenn nå frykter at en håndfull organisasjoner og akademikere vil bruke de foreslåtte røykfrie endringene som en mulighet til å presse politikere til å revidere landets dampe-forskrifter.

«Dampe-regelverket ble diskutert i hjel for mer enn to år siden. Nå er det røykingen sin tur. Alarmerende nok er det fortsatt mye lettere å kjøpe favorittsigarettmerket ditt enn å få tilgang til en populær dampesmak. Å knuse kreftpinnene er vel på tide. Alt annet er i beste fall en distraksjon og i verste fall en hindring for Smokefree 2025, sier Nancy Loucas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Har du en mening om dette?

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: