Falske påstander

PHE-forskningen slo fast for nesten fem år siden at vaping er 95 prosent mindre skadelig enn røyking. Den slo også fast at vaping ikke er en inngangsport til røyking, og hevdet at mindre enn 1% av aldri røykere som prøver e-sigaretter til slutt vil bli langvarige vapers.

Sosiale medier er fylt med desinformasjon om vaping, inkludert vesentlig falske påstander om at e-sigaretter er en inngangsport til røyking, forårsaker anfall og øker sjansene for å få lungebetennelse. Heldigvis vet røykere som ønsker å slutte, veldig godt at den virkelige livstruende faren de står overfor hver dag er at brennbare tobakksprodukter forårsaker flere former for kreft og røykingsrelatert sykdom. For en som fremdeles kan være forvirret over sikkerheten ved vaping som et verktøy for reduksjon av tobakksskader, har en fersk tverrsnittsstudie utført av forskere fra University of St. Andrews i Skottland, Storbritannia, kommet til at vaping er opptil 99 prosent mindre kreftfremkallende enn røyking.

Selv om vaping innebærer oppvarming av e-væsker som kanskje eller ikke inneholder nikotin, men som fremdeles er 100% tobakksfri, bruker HNB-teknologier en lignende mekanisme som «varme» i stedet for å «brenne» de virkelige tobakksbladene. Forskere har visst i flere tiår at forbrenning av tobakkblader gjennom masseproduserte tobakksigaretter resulterer i røyk som er fylt med anslagsvis 7000 kjemikalier, hundrevis av kreftfremkallende stoffer og den livsfarlige tjære som belaster lungene og luftveiene. Siden vaping og kanskje HNB-teknologier ikke innebærer forbrenning av tobakk, antok forskerne at deres relaterte kreftfremkallende nivåer ville være dramatisk lavere i sammenligning.

For å bevise sin teori, må de analysere og sammenligne røyk og damp produsert fra en rekke damp-, HNB- og tobakkprodukter. Etter å ha beregnet det gjennomsnittlige røykeinntaket for en røyker på 15 sigaretter per dag til å være omtrent 30 liter i volum, pumpet forskerne deretter den mengden damp, HNB-røyk eller tobakksigarett røyk i separate, spesielt kontrollerte glassrom. Etter tusenvis av tester som involverte en rekke produkter og under mange forskjellige atferdsforhold hos brukerne, konkluderte forskerteamet følgende.

”Aerosolene danner et spekter av kreftpotenser som spenner over fem størrelsesordener fra uforurenset luft til tobakksrøyk. E-sigarettutslipp spenner over det meste av dette området med overvekt av produkter som har styrke <1% tobakksrøyk og som faller innenfor to størrelsesordener for en medisinsk nikotininhalator; et lite mindretall har imidlertid mye høyere potens. Disse høyrisikoresultatene har en tendens til å være assosiert med høye nivåer av karbonyler som genereres når overdreven kraft blir levert til forstøvningsspolen. »
«Prøver av en prototype-ikke-brennende enhet har lavere kreftkraft enn tobakksrøyk med minst en størrelsesorden, men høyere styrke enn de fleste e-sigaretter.»

Resultatene fra University of St. Andrews-forskningen er i tråd med en lignende vaping-studie publisert i 2015 av Public Health England (PHE), Storbritannias tilsvarende folkehelsebyrå som det amerikanske Food and Drug Administration. PHE-forskningen slo fast for nesten fem år siden at vaping er 95 prosent mindre skadelig enn røyking. Den slo også fast at vaping ikke er en inngangsport til røyking, og hevdet at mindre enn 1% av aldri røykere som prøver e-sigaretter til slutt vil bli langvarige vapers.

Link til hele studien ligger her:

https://www.vapes.com/blogs/news/vaping-is-99-less-carcinogenic-than-smoking-says-research?

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

X
%d bloggere liker dette: