Toll eller moms eller avgift? Skjønner du hva politikerne vil? Skjønner de det sjøl?
Siste nye nå er at
Posten varsler rimeligere fortolling av småpakker
Mer om det litt lenger ned i artikkelen. Har lagt ved noen direktelenker også.
La oss først få noen fakta på bordet, for å rydde opp i misforståelsene:
- Momsgrensa på netthandel fra utlandet ble ikke økt i 2014, fra 200 kroner til 350 kroner. Den ble endret fra 200 kroner på vareverdien, til 350 kroner på vareverdien pluss frakt og forsikring. Vi kalte det en «momsgrense på grensa til juks».
- Grensa betyr noen ganger at du kan handle mer, andre ganger mindre, uten moms. Er fraktprisen høy, er grensa i praksis lavere nå enn før.
- I alle tilfeller betyr det at grensa er mer forvirrende enn noensinne. Å vite hva kjøpet kommer på inkludert frakt er vanskelig før helt i slutten av kjøpsprosessen. Og Dinside har skrevet utallige saker om hvordan grensa misforstås, blant annet når kjøp har «fri frakt».
å har debatten nok en gang blusset opp igjen. Økt sukkeravgift gjør at flere nordmenn kjøper godteri fra svenske nettbutikker, og med 350-kronersgrensa slipper de å betale et rødt øre til den norske stat.
– Å fjerne momsgrensa blir nå vår viktigste sak!
Dette gir politikerne sukkersjokk, og nå vil mange fjerne hele momsgrensa. Slik de har sagt mange ganger før.
Men politikerne misforstår fortsatt hva dette handler om. For det har aldri vært momsen som er problemet.
Kaos, gebyrer og bingo
Moms er et av det norske språks triveligste ord, sånn rent fonetisk. Og det er ikke så verst sånn ellers, heller.
Den generelle momsen er på 25 prosent. Det betyr at en dings til 500 kroner inkludert frakt fra en utenlandsk nettbutikker, kommer på 625 kroner. Toll slipper du som regel. Enkelt og greit, altså, og langt fra hårreisende. Men:
- Hårreisende blir det når du får den faktiske regningen fra selskapet som leverte varen. For de skal ha betaling for å ha betalt momsen for deg, i form av utleggsprovisjoner, administrasjonsgebyrer eller hva nå enn de velger å kalle det i sine kryptiske fakturaer. Regn med minst en hundrelapp, på toppen av momsen.
- Og hårene flyr nærmest av hodet når du i tillegg må regne med at fakturaen er riv ruskende gal. For eksempel fordi fraktselskapet antar at du har betalt noe for frakt, når du ikke har det.
Selv måtte jeg nylig bruke en måned på å få tilbake penger fra FedEx, da de feilaktig mente jeg måtte betale moms av en fraktpris jeg aldri hadde betalt. Og jeg er langt fra alene om å føle meg som en ufrivillig deltaker i en momsbingo.
Etter å ha lest hundrevis av leserkommentarer på Dinside gjennom mange år, kan jeg med rimelig stor sikkerhet slå fast følgende:
Det er ikke momsen som plager nordmenn, men gebyrene og alt surret som følger med.
Handler om hvordan, ikke når
Vet jeg at jeg må betale moms, betaler jeg gjerne moms. Og jeg betaler gjerne moms fra første krone, slik politikerne nå igjen går inn for.
Men om jeg må betale moms når jeg ikke trodde det var nødvendig, eller om jeg må betale mye mer i moms enn hva jeg trodde, eller om jeg må betale like mye i gebyrer som moms; da blir historien en helt annen.
Så det er ikke en ny momsgrense vi trenger. Vi trenger et nytt momsregime.
Momsen må bli enkel og gratis å betale, og ikke minst enkel å forutse.
Løsningen er åpenbar:
La forbrukerne betale momsen selv. Slik blant annet KrF har foreslått tidligere. Vi fyller ut langt mer kompliserte selvangivelser hvert år – det er på høy tid å la oss betale momsen selv, også.
At dette skaper mindre netthandel fra utlandet, tror jeg ikke. Kanskje tvert imot. Men la oss diskutere hvordan vi skal betale moms i stedet for når. For det er her problemet for deg og meg ligger.
For å avklare litt mer vil jeg klippe litt fra en annen artikkel på dinside.no som sier at:
Netthandel:
Nå: Posten varsler rimeligere fortolling av småpakker
Skal koste under hundrelappen.
Direktelenke til denne artikkelen.
Direktelenke til 350-kronersgrensa er juks.
Direntelenke til Posten varsler rimeligere fortolling.
Det er helt utrolig at politikerne er så tette i pappen som det virker at de er. Men det er jo vi som har bestemt at de skal få tillit til å bestemme over oss. (sic) 😮