Er det skadelig å dampe?

Dampmaskiner, mods, e-sigarett. . . Kjært barn har mange navn, men er det skadelig?

Logikken min sier at alt er skadelig i store nok doser. Enten man spiser det eller puster det inn. Spiser man kun grovbrød med brunost på til frokost, middag og kvelds, vil man ganske sikkert oppleve ‘kroppslig forfall.’

Puster man inn noe annet enn frisk luft vil man helt sikkert oppleve enten kortpusthet eller nedsatt lungefunksjoner på sikt. Legene og helsedirektoratet sverger til langtidsforskning når det gjelder vår nye glede, dampmaskinen. Derfor er de restriktive mot det alternativet som vi dampere allerede i flere år har benyttet som et hjelpemiddel til røykeslutt. De mener at dette er et produkt som ikke har positiv helseeffekt.

Positiv helseeffekt…. hmm. Det lyder som noe som ikke er sunt. Men er det skadelig? Ubetinget ja. Alt som ikke er rein luft er skadelig for dine og for mine lunger. Etter mange tiår med daglig dose med analog tobakk har vi fylt lunge og luftveier med tjære, kullos, dioxiner, arsenikk og et utrolig stort antall giftige og kreftframkallende stoffer. Med helsedirektoratet og politikernes velsignelse. De har naturligvis skattelagt vårt forbruk og er derfor restriktive til nye produkter som de ikke vet noe om og som i tillegg til å være mindre skadelige enn tobakk, muligens kan få oss vekk fra det som bevislig er skadelig. Derfor er det fornuftig – i deres tankesett – å forby det og iallefall skattelegge det slik at staten ikke får mindre inntekter fra oss som har klart å slutte med tobakk ved hjelp av en dampmaskin. Vinn – vinn, tenker de kanskje.

Her har vi et produkt som beviselig inneholder færre giftstoffer enn tobakk. Som ikke inneholder noen produkter som er kreftfremkallende og som er godkjent og tillatt i store deler av verden inkludert EU.  Jeg mener bestemt at norske politikere vil se seg nødt til å lytte mer til folk som vet hva de snakker om, enn å lytte til lobbyister. De er jo betalt av private bedrifter for å snakke inn produkter.

Leger påstår ofte at de ikke vet nok om produktet til å uttale seg. Noen studier er gjort og det kan finnes sammenheng om skadeeffekt, men det er sjelden sammenlignet med skadeeffekten fra analog tobakk.

Mine egne erfaringer etter noen år på dampen er ubetinget gode. Smaken er bedre, jeg krydrer og salter maten mindre. Lungene mine jobber lettere når jeg går i trapper. Jeg har vært mindre sjuk, forkjølelser går over etter kort tid. Det lukter ikke lenger surt av klær. Tannlegen min sier at det synes på tennene at jeg ikke røyker. Dette er ting jeg mener er positiv helseeffekt.

 

Røykmaskiner brukes på konserter og er per idag ikke ulovlig selv om de fordamper VG (Vegetabilsk Glyserin) som i vår egen dampmaskin brukes sammen med PG (Propylene Glycol) og aromastoffer samt eventuellt nikotin.

Det ble påvist akutt hoste, tørr hals og nedsatt lungefunksjon i studier av folk som arbeider med og som oppholder seg i nærheten av røykmaskiner, men det går ikke fram av noen studier hvilke andre stoffer væsken i røykmaskiner inneholder.

Vi som dampere vet at øker man andelen PG i vår juice, får vi kraftigere ‘halsrøsk.’ Mindre andel PG og større andel VG gir en ‘mildere’ damp. Men røykhoste har alle røykere opplevd.

 

Har du en mening om dette?

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: