Omtale: IQOS

En liten hendig sak kom til meg idag. Jeg har hørt mye om den, men ikke sett den før nå. Egentlig er det ikke en damper, men en tobakkvarmer. Heat not Burn (HnB)
Førsteinntrykket er positivt. Hendig sak å putte i lomma og ta med ut av huset.

 

Den store esken er laderen. Den kjennes behagelig å holde i. Tydligvis et slags anti-skli-belegg som ikke kjennes klebrig.
Selve varmedingsen ligger inni og stikker opp når du åpner lokket på laderen ved å trykke på den øverste knappen.

Alt det andre er til lading av laderen. Mobilbutikker kaller slikt for powerbank.

 

Trekk ut tobakksvarmeren av laderen når den er ferdig oppladet. Vent en liten stund til lampa på knappen slutter å blunke og lyser konstant. Nå er den varmet opp og du kan trykke noe som ligner på en bitteliten sigarett ned i toppen.

De må du kjøpe utenom og kommer i pakker med 20 i hver. Det er ikke store utvalget av smaker, men det vil helt sikkert kommer flere når, og om markedet finner ut at dette er et bra alternativ til sigaretter.

 

Det ser faktisk ut som en liten sigarett.
Men det er bare 1 cm som er ‘tobakk’ – resten er filter. Rettere sagt filtre. Det er tre filtre på rekke og rad etter tobakkcentimeteren. Mer om det litt seinere.
Denne minisigaretten skyves altså ned i toppen på tobakksvarmeren og du kan begynne å suge på den når lampa i ‘fyringsknappen’ slutter å blinke, og lyser kontinuerlig.

Tobakken er behandlet med glyserol (VG) for at den skal fordampe i stedet for å brenne opp i tobakksvarmeren.

 

Sånn. Nå er det bare å suge i vei og late som du røyker.
Det er ingen innstillinger eller reguleringer av noe slag. Du kan bare late som du røyker uten å tenke på noe annet.

Jeg fikk den smaken som minner om en mellomting mellom kjølig og mentol. Det er lite som påminner om smak av tobakk, men smaken av mentol er ikke påtrengende. Den bare er der.

Jeg oppdaget fort at det jeg trodde var fyringsknappen, er en av og på-knapp. Du kan slå den av om du legger den bort en kort stund.
Det er nesten bortkastet. Den lille minisigaretten brukte opp batteriet på mindre enn 10 trekk. Minisigaretten kan nå trekkes ut og kastes. Så må varmeren inn i laderen og lades opp før neste minisigarett kan dyttes inn.

Varmeren vibrerer når den startes og den vibrerer for å fortelle deg a minisigaretten er oppbrukt.

 


Produktet som omtales er mitt eget og jeg har ingen tilknytning til noen norsk dampebutikk. 

Det er kun mine subjektive meninger som kommer fram her. All produktinformasjon kommer fra produsent og leverandører.


 

Slik ser restene av tobakken ut ved demontering av minisigaretten etter at den er brukt opp. Det minner mer om stilker enn blader av tobakksplanten, men det er helt tydelig at den ikke er brent opp, kun påvirket av varme.

Tobakk er tobakk og det både ser ut som og lukter gammel sneip.

 

Dette er det midterste fiteret. På hver side av det ligger et slik som det med hull i midten.

 

Det midterste fiteret minner mye om glassfiber. Jeg rev det fra hverandre for å forsøke å finne ut av hva det var laget av. De to små virket som de var laget av papir.

 

Aksjekursen til Philip Morris, som produserer IQOS har steget med nesten 30% det siste halvåret på grunn av denne nye oppfinnelsen. Den alene har erobret Japan med storm og er på kort tid blitt markedsleder. Den er utsolgt i Malaysia og er lanseret i 20 nye land. Philip Morris forsøker å få den lansert som «noe annet enn tobakk,» men de våger ikke å påstå at den ikke er helsefarlig. Troilg har de dårlig erfaring med slike påstander.

De opplyser også at foreløpige og interne studier er lovende, og viser at «dampen fra Iqos inneholder i gjennomsnitt 90 prosent mindre farlige og potensielt farlige forbindelser enn røyk fra en sigarett og er i gjennomsnitt 90 prosent mindre toksisk.»

– Dette er oppløftende, men studiene er pågående og vi vil bare trekke konklusjoner om redusert risiko etter vi har ferdigstilt og vurdert et komplett sett av studier, understreker Christian Angell i Philip Morris.

 

 

Konklusjon:

Et fullstendig mislykket produkt.som jeg under sterk tvil hadde forsøkt om jeg fortsatt røkte og damperen ikke var oppfunnet.

Den må lades etter hver minisigarett som brukes opp etter få trekk.
Det er minimalt med røyk og det er lite igjen av tobakksmaken i den røyken denne avgir. Det påstås dessuten fra produsenthold at det ikke er røyk, men nikotinholdig luft.
Startsettet koster rundt 1000 kroner. Og når minisigarettene koster omtrent det samme som en pakke sigaretter, blir den økonomiske gevinsten iallefall – mindre enn null.

Kreftforeningen er også negativ til påfunnet HnB.
I deres og i min verden er tobakk fremdeles tobakk.

 

 

 

 

2 thoughts on “Omtale: IQOS

  1. Ronny Andre Løvoll says:

    Er uenig i din konklusjon.. Her er eg ein røyker som har prøvd 20 forskjellig dampe produkter og eit utall av ejuice i forskjellige blandigsforhold, og eg klarer rett og slett ikkje å trekke ned e-juice, halsen min reagerer før eg får trekke ned og prøver og direkte mage drag, så noen få trekk blant mine tusenvis av forsøk har eg klart drage ned.. For meg er dette produktet ein kjempenyhet, som kan redusere min innhalering av tjære og dritt til eit minimum.. eg har prøvd alle røykeslutt metoder, med plaster, tabeletter , hypnose mm.. ingenting funker.. Har nå fått tak i iqos, og for meg gull verdt.. Så selv om dette er tobakk, for meg renere og bedre. Håper snart det blir tilatt i norge. Så dette produktet kan vere flott for mange

  2. Roger Malmedal says:

    ikke uventet. Selv spesifikasjonene tilsa kort brukstid, som de tidligere sig-a-likes 1.generasjon dampeprodukter. Når en ser hva kostanden blir, så ser jeg godt din konklusjon.

Har du en mening om dette?

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: