Oppdaget at sigaretter avgir flere giftstoffer enn antatt

Et studium utført av Helsemyndighetene i Holland – RIVM viser at sigaretter avgir langt flere giftstoffer enn tidligere antatt. Opptil 26 ganger mer tjære og nikotin enn det som er oppgitt på pakningen.

Et studium utført av Helsemyndighetene i Holland – RIVM viser at sigaretter avgir langt flere giftstoffer enn tidligere antatt. Opptil 26 ganger mer tjære og nikotin enn det som er oppgitt på pakningen.

RIVMs nye testmetode og nye resultater

RIVM testet 100 forskjellige merker sigaretter på det hollandske marked for tjære, nikotin, og karbonmonoxyd ved hjelp av den Kanadiske Intencemetoden. Ifølge RIVM gir den nøyaktigere resultater på hva røykere egentlig inhalerer enn det tidligere Europeiske ISO systemet.

Verstingen i klassen var Marlboro Prime. Den hadde 26 ganger mer tjære og 17 ganger mer nikotin enn det sto på pakningen at den hadde. Kent HD White ble en god nummer to, mens Peter Stuyvesant Silver tok bronse. RIVM sier at alle målingene av TNCO-nivåene overskred de tillatt lovlige mengder med unntak av en sigarett.
(TNCO = Tar, Nicotine, Carbon Monoxide)

Sigarettrøyk ble testet i laboratorium for tjære og nikotin. Resultatene ble imidlertid vurdert galt fordi filteret er perforert med såkalte luftehull. Når folk røyker dekkes hullene av lepper og eller fingre, men de var åpne under testen. Ved bruk av den kanadiske målemetoden dekkes luftehullene. Da får man et mer korrekt bilde av hva lungene utsettes for. RIVM mener bestemt at hullene i filteret umuliggjør et korrekt resultat.

Konklusjonen

RIVM sier; ‘Resultatet av denne studien støtter konklusjonen at den foreskrevne ISO metoden undervurderer mengden tjære, nikotin og karbonmonoxyd røykere får i seg.’

‘Komiteen som utarbeidet denne metoden ble sterkt påvirket av tobakkindustrien. RIVM anbefaler at uavhengige målemetoder skal inkuderes i loven, snarere enn ISO metoden.’

Ministeren

‘Vi mistenkte at resultatene ville være ille. Men jeg er sjokkert over hvor ille de er.’ sa helseminiter Paul Blokhuis etter at rapporten var offentiggjort. Det var hans forgjenger som hadde bestilt rapporten etter diskusjoner om testmetoder.

Helseministeren sa at det er foruroligende at røykere inhalerer dobbelt så mye – opp til 26 ganger så mye giftige stoffer som de blir fortalt.

Blokhuis ber EU om å vedta en annen tilnærming til å måle innholdet i sigarettrøyk, og poengterer at den nåværende tilnærmingen ble utformet av en komite som var tungt påvirket av tobakkslobbyister.

 


Verstingen i klassen var Marlboro Prime. Den hadde 26 ganger mer tjære og 17 ganger mer nikotin enn det sto på pakningen at den hadde.


 

Rettssaken

Den hollandske offentlige påtalemyndigheten informerer om at de ikke ville gå videre med en straffesak. Saken er mot de store tobakkselskapene som er basert i Holland. De anklages for skadelig folkehelse og forfalskning med vilje på grunn av målemetoden brukt til å måle tjøre og nikotin på.

I 2016 gikk Anne Marie van Veen, som var lungekreftpasient, til rettssak. Bénédicte Ficq var hennes advokat.  De sier at tobakksfirmaer løy til røykerne om de skadelige bivirkningene av røyking. Speselt ved bruk av sigaretter som har oppgitt feil tall i testrapporter på grunn av luftehullene i filteret. Advokat Ficq appelerer påtalemyndighetens avgjørelse om ikke å tiltale tobakksfirmaene.

 

 

Les teksten i original her.

Bokmerk permalink.

Om Dampekatta

Pensjonert, pasjonert katteeier og damper.

Kjør debatt. Har du en mening om dette?