Risikerer vi å glemme at sigaretter dreper

 


I moralsk panikk over vaping risikerer vi å glemme at sigaretter dreper.


 

Tenk deg at vi hadde funnet en måte å få millioner av mennesker til å bytte fra alkohol, som i dette landet (England) dreper 10 000 mennesker i året, til en annen type stoff: fortsatt vanedannende, fortsatt ikke risikofritt, men sammenlignet med spriten, ganske harmløs. Kaffe, for eksempel.

Et folkehelsemirakel hylles. Leverenheter er tomme. Hjertekirurger bruker mer tid på golfbanen, og kostbare statlige forebyggingsprogrammer stenges. Millioner kryper inn i folkehelsekassen.

Men nå, tenk deg en hake. Midt i alt dette har en kaffemote tatt tak på skolene – ved enhver anledning de har, invaderer barna kafeer for å nippe til latte med en rekke motbydelig søte smaker. Foreldre bekymrer seg: koffein er ikke bra for den utviklende hjernen. Og så dukker det opp noen bevis for at et par kjemikalier som produseres i brenneprosessen er mulige kreftfremkallende stoffer – men for det meste i langt høyere doser enn i en gjennomsnittlig kaffekopp. Resultatene er ikke avgjørende.

 


Vapes har oppnådd det som tiår med regjeringsinitiativ slet med å gjøre – å få oss til å kutte ut siggen.


 

Fra disse frøene tar en panikk tak, og vokser. Hva skal jeg gjøre?
Du gjør det ulovlig å selge kaffe til under 18 år, men barn får fortsatt tak i det. Så hva neste? Øke kaffeskatten? forbud mot reklame?
Legge kaffe i vanlig emballasje?
Forby kaffe på tog og på gata?
Forby alle unntatt de bitreste merkene?

Er det virkelig verdt å risikere dette folkehelsemiraklet du har ventet så lenge på?

Dette er en artikkel om vaping, som Storbritannia er i en selvsaboterende moralsk panikk om. Det siste tilfellet av panikk dukket opp i forrige ukes lov om tobakk og vapes, som foreslo et forbud mot vape-annonser og sponsing, samt myndighet til å begrense smaker, emballasje og utstilling. Vi har hørt at vaping kan være forbudt i røykfrie områder.

 


Forbud og skatter på det mest populære og effektive hjelpemiddelet for å slutte å røyke kan føre til en stor helsekrise.


 

Mer panikk viste seg i budsjettet forrige måned, i form av en ekstra avgift på dampende væske. Og det fulgte en panisk kunngjøring om at engangsvaper vil bli forbudt fra neste sommer.

La oss starte med hvor rart det er å innføre forbud mot det mest populære og effektive hjelpemiddelet vi har for øyeblikket for å slutte å røyke. Vi tar kanskje for gitt at røykefrekvensen faller, men det er fortsatt et kolossalt helseproblem: omtrent 11 % av voksne i Storbritannia røyker, og hvert år dreper det omtrent 76 000 av oss. Det koster NHS 2,5 milliarder pund i året – og landet 13 milliarder pund i tapt produktivitet. Det er fortsatt den ledende årsaken til forebyggbar død og sykdom i England.

 


En fersk modellstudie fant at kreftrisikoen fra e-sigarettutslipp var mindre enn 1 % i forhold til tobakksrøyk.


 

Folk kjenner til farene, men det er veldig vanskelig å slutte, og for mange er damping svaret. Suksessraten for å slutte, når du bruker en vape, er mellom 60 % og 74 %. Helseorganisasjonen Action on Smoking and Health finner i sin siste undersøkelse at blant alle som har sluttet å røyke de siste fem årene, rapporterer litt over halvparten at de har brukt en vape for å gjøre det. Dette utgjør 2,7 millioner mennesker.

Kort sagt, vapes har oppnådd det som tiår med statlige initiativ slet med å gjøre. De får oss til å gi opp siggen.

Men nå er dette vidunderet i fare. Bekymringer for e-sigaretter har infisert offentlige avdelinger og befolkningen for øvrig, og røykere ser på dem med mistenksomhet. Faktisk tror mer enn halvparten av røykere i England nå feilaktig at vaping er mer skadelig eller like skadelig som røyking. Det er det ikke.

Så hvor trygge er egentlig vapes? Svaret, så langt, ser ut til å være «ganske». De inneholder nitrosaminer, en kreftfremkallende familie av kjemikalier, men bare i «ubetydelige» nivåer. Nikkel og kadmium, et resultat av vape-varmeelementer, er også dårlig for deg, men bare i langt høyere mengder enn det som finnes i vapes. Heller ikke vapes forårsaker «popcorn lunge», som noen tror – navnet på en sjelden sykdom kalt bronchiolitis obliterans, forårsaket av en kjemikalie som er forbudt i vape-væsker.

Hovedfaren i vape-væske ser ut til å komme fra formaldehyd og acetaldehyd, begge kjent for å øke risikoen for kreft. Men eksperter er enige om at denne trusselen er liten sammenlignet med skaden forårsaket av sigaretter. Sigarettrøyk inneholder rundt 70 kreftfremkallende stoffer, samt tjære og giftstoffer som karbonmonoksid og arsen. En fersk modellstudie fant at kreftrisikoen fra e-sigarettutslipp var mindre enn 1 % i forhold til tobakksrøyk.

Så hvorfor tror folk at damp er like farlig som sigaretter? Det er et merkelig trekk ved menneskelig psykologi at vi har en tendens til å overvurdere ukjente risikoer og undervurdere kjente. Vi vet at sigaretter dreper oss. Vi er usikre på om vapes kan være dårlig for oss på en eller to mindre måter. På en eller annen måte blandes meldingene.

Det er gode grunner til å begrense mindreårige vaping. Unge hjerner utsatt for nikotin er mer sannsynlig å bli avhengige av andre ting senere. Men det er også grunner til ikke å gå over bord. Engstelig snakk om en «epidemi» i skolene er overdreven: de nyeste dataene forteller oss at bare rundt 9 % av 11- til 15-åringer vapet ofte i 2023, samme antall som i 2021.

 


I moralsk panikk over vaping risikerer vi å glemme at sigaretter dreper.


 

Det ville vært bedre om barna ikke vapet, men å beskatte vapes og begrense smaker er ikke svaret: Dette risikerer å skade voksne røykere som ellers kan bli fristet til å bytte. Det er allerede ulovlig å selge vapes til under 18 år; resten av arbeidet kan gjøres av skoler og foreldre, på samme måte som vi håndterer annen skadelig atferd hos mindreårige. La oss merke oss at opprørske barn har hengitt seg til langt farligere moter. Faktisk, hvis vi virkelig ønsker å hjelpe barns helse, kan vi gjøre noe med deres økende alkoholbruk, nå på rekordnivåer i England.

Men la oss avslutte med en advarende historie fra Australia, som gjorde at vapes var reseptbelagte i 2021. Hva fulgte? Et liten økning av reseptbelagte vapes, og en betydelig økning i røyking. Vår seier over kreftpinnene er skjørere enn vi kanskje tror. La oss ikke sette det i fare.

 

 

 

 

Link til artikkelen i The Guardian

 

• Martha Gill er en Observer-spaltist
Bildet er hentet fra The Guardian

 

 

Har du en mening om dette?

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: