-Men først må du sterilisere saksen.

-Sittende på en sofa med verktøy og deler på bordet der han bygget en mekmod, ble jeg ønsket velkommen av en smilende Andreas Papanicolas. eCigaretteCyprus – Xylofagou, Kypros.

TECS

Jeg hadde gjort hjemmeleksen min før jeg dro på ferie og visste hvor de fleste dampebutikkene var. Jeg hadde en lang liste over et stort antall butikker jeg gjerne ville innom og hadde satt av en hel dag til dampebesøk. Det jeg derimot ikke hadde fått med meg var hvor langt det egentlig er mellom byene i et lite land som Kypros. Derfor skrumpet lista mi betraktlig. Jeg bestemte meg for en meget redusert liste med to navn og hoppet på bussen fra Agia Napa til Xylofagou. En 20 minutters tur som kostet €1.50.

600.000 innbyggere bor det på den lille øya rett sør og vest for Tyrkia. Det er omtrent en tidel av Norges befolkning. Med snaue 10.000 dampere og flere dampebutikker enn vi har her hjemme i Norge sier det seg sjøl at de driver en utstrakt netthandel i tillegg til salg over disk. Avstanden mellom byene er ikke lang om man har egen bil, men med buss tar det lang tid.

Xylofagou er en liten by med 10.000 innbyggere og to dampebutikker. HolySmoke har hovedkontor i Limassol og en filial her mens eCigaretteCyprus bare har denne ene butikken. De ligger begge rett ved rundkjøringen. Byen er såpass stor at den har en rundkjøring, men ikke noe lyskryss.

eCigaretteCyprus sto øverst på lista mi og den ligger rett ved busstasjonen.

Sittende på en sofa med verktøy og deler på bordet der han bygget en mekmod, ble jeg ønsket velkommen av en smilende Andreas Papanicolas. Butikken er ikke stor, men det skulle vise seg at det er ikke størrelsen det kommer an på.

Jeg fortalte helt enkelt hvem jeg var og hvorfor jeg besøkte butikken. Han smilte og hadde ikke noen innvendinger mot litt gratis reklame på et norsk nettsted. Kaffetrakteren ble satt igang og ganske snart pratet vi lystig om juice, mods og batterier. Espressokaffen laget på en husholdningstrakter på Kypros smaker annerledes enn den du kjøper på en norsk Café.

DSC2596

Andreas er utdannet elektroingeniør, jobber som nattevakt på det lokale sjukehuset og åpner sjappa klokka 10. Eieren kommer klokka 15 og han kan gå hjem og sove litt før han skal på jobb igjen.

Som elektroutdannet har han ikke store problemer med å bygge mods til kundene sine. Kunden bestemmer type, størrelse, Watt og fasong; og han bygger. Verkstedet hans er ikke stort, men han har plass til det han trenger. Da jeg var på besøk holdt han på å bygge en mod til en fast kunde og viser meg den største utfordingen på denne; boksen er ikke større enn at to 18650 batterier får plass på lengden. Derfor må han plassere 510-gjengene sentrert og flytte batteriene ut til hver side. Trangt vil det bli, men han mente det ville fungere bra.

Jeg fikk klar beskjed om at batteriene i en mod alltid skal være identiske, og at de alltid skal lades samtidig. Jeg fikk en lengre forklaring som dessverre ikke festet seg i mitt hode siden han pratet teknisk. Men jeg nikket, og godtok forklaringen siden det hørtes fornuftig ut.

 

Andreas-Mod

 

I butikken selges mest ferdig juice, men han er ikke fremmed for å blande sjøl når noen kommer innom med egne ønsker om smak. Noen ganger blir ikke smaken slik kunden ville ha den, derfor damper han sjøl all den juicen han egentlig lagde til en kunde som allikevel ikke likte den. På bakrommet har han en pappeske på størrelse med en bananeske hvor han steeper juice.

Han plukker opp en 60 ml flaske med gyllengul juice og ber meg lukte på den. Det er banan-vanilje sier han, men kunden likte den ikke og han selv var heller ikke på banansmak. Derfor bor den fortsatt i steepeesken.

Jeg satt og lekte med en Lemo2 som lå på disken og sa at jeg ville ha den og ville smake på bananvaniljen. Siden Lemoen kostet €25 hadde jeg ikke noe valg. Billigere går det nesten ikke an å få den. Andreas sa at den var brukt i omtrent 20 sekunder av en som trodde den var trangere i suget enn den var. Den var ferdig coilet og Andreas fant fram bomull og saks fra skuffen, og sa at jeg fikk veke den sjøl.

 

Andreas Papanicolas

Men først må jeg sterilisere saksa, sa han.

Jeg så spørrende på ham og han forklarte at sakser ble ofte brukt til mye rart og det var viktig at bomullen var rein når den skulle dampes på.  Han vasket saksa med sprit og ga den til meg. Det er viktigere enn man tror å sterilisere alt som har med damping å gjøre en gang imellom, også verktøy og driptippen. Der bygger det seg opp et lag med uhumskheter fra ditt eget spytt, og det er en perfekt verden å leve i for de basseluskene vi ikke vil ha der. Ekstrajobben på sjukehuset har sine fordeler. Han smiler og blunker lurt; Man lærer ting man tror man ikke hadde bruk for.

Jeg klippet bomull, veket og skrudde sammen min nyervervelse, fylte på litt banan-vanilje og fikk en smaksopplevelse jeg ikke kan huske noen juice har gitt meg. Du snakker om himmelrike og englesang med basuner og fullt orkester.
Dessverre for meg hadde han ikke lagret oppskriften siden verken han eller kunden likte den. Klart jeg kjøpte den flaska. €15 for 60 ml juice er ikke dyrt.

En omvisning i lokalene til eCigaretteCyprus tar ikke lang tid.  
En monter på gulvet med aroma og PG/VG og tre vegghengte glasskap er det hele. På bakrommet fins et toalett, et minikjøkken, en drill og en utgangsdør.

 

DSC2600

Jeg ba Andreas fyre opp datamaskinen sin, logget på med min egen profil og viste ham facebookgruppene til NDS. Han ble mektig imponert over antallet aktive dampere i gruppene. At mange var medlemmer i flere grupper var ikke negativt. Det viser også hvor godt sammensveiset dampemiljøet vårt er at til og med butikkene våre hjalp hverandre selv om de egentlig er konkurrenter. Der hadde andre land mye å lære av nordmennene mente han. Dampemiljøet på Kypros er ikke stort, men det er stor aktvitet i de mange lokale gruppene. Samarbeidet gruppene mellom er derimot nesten fraværende.

 

 På skrivebordet, som også var mekkebord,  hadde han et lite skap fullt med diverse deler til bygging av coiler. Han mener bestemt at juicen får en annen smak med en coil som er viklet på en annen måte. Skruer i ulike dimensjoner viklet han coiler på når han var i eksperimenthumør. Dobbel tråd brukte han ofte, men han tvinnet ikke tråden før han laget en coil. Trådene lå ved siden av hverandre.

Jeg forlot Andreas og eCigaretteCyprus €70 fattigere, men med hodet fullt av nye inntrykk, bæreposen full av en Lemo2, en flokk flasker med juice og en drøy meter Claptontråd. Jeg følte at jeg hadde lært ganske mye om dampens hemmeligheter og hadde fått mange tips jeg helt sikkert kommer til å benytte meg av.

Om du er på østsiden av Kypros er dette et flott sted å prate damp med en som brenner for damp. Andreas er et oppkomme av tanker, idéer og meninger om det som kan dampes og det det dampes med.

Butikken finnes på facebook: ecigshopcyprus
Butikkadresse: 1 Aprilou 166 Katastima 1 Paralimni 5280
(i 2017 flyttet butikken fra Xylofagou til Paralimni.)

 

 

 

Artikkelen ble første gang publisert på Skypumpen i 2015.

 

Dampekatta

Pensjonert, pasjonert katteeier og damper.

Kjør debatt. Har du en mening om dette?

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

X
%d bloggere liker dette: