Julenisse i dampereklame forbudt.

Reklame for damputstyr er ikke tillatt i Norge. I England ble reklameplakater med en dampende julenisse forbudt. Nissen og en alv på en annen plakat, nissen og en pepperkakemann på en tredje.

De tre plakatene promoterte en nettside som heter The Vapes, som hevder at det aldri var ment å tiltrekke barn siden du må verifiere din alder for å komme inn på siden.

The Advertising Standards Authority (ASA) mente at bruken av tegningene gjorde reklamen barnslig.

Det er ulovlig å reklamere for e-sigaretter i England på en slik måte at det ‘virker attraktivt på folk under 18 år.’

Forskere ved Cardiff University sier at barn som kan tenkes å prøve damp er dobbelt så mange som kan tenkes å begynne å røyke.

Julenissen på reklameplakaten hadde oppbrettede ermer og en tatovering med ‘Rudolf’ på armen. Teksten på plakaten var ‘All Santa wants for Christmas.’ (Julegaven til nissen) Tre personer hadde anmeldt reklamen.

Fischen Medical Limited (firmaet som driver nettsiden The Vapes) påstår at de forsøkte å unngå ‘tradisjonelle høytidsprospekter.’ De mener at de forsøkte å appellere til en spesifikk gruppe voksne med en alternativ reklamekampanje.

Det ble også argumentert med at nissen hadde et uhyggelig utseende og derfor ikke var attraktiv for barn.

Men ASA fastholdt sin klage og argumenterte med at ‘alle tre figurene var laget som tegneseriefigurer’ og mente at de hadde samme attraksjon mot barn som voksne.

«Det var figurer som ville bli gjenkjent av barn og vi mener at figurene ville appellere til barn mer enn de ville til voksne.» 

The Vaper fikk pålegg om ikke å bruke annonsene i framtiden. De fikk også et sosialt ansvar for at annonser i framtiden ikke nådde barn under 18 år.

 

 

 

*Siden annonsen er slettet er det ikke mulig å vise bilder av den dampende nissen og hans hjelpere.

Direktelink til BBC.uk: Dampende julenisse anmeldt

Har du en mening om dette?

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: