Er passiv damp uskadelig? Hva sier forskningen?

Den danske dampeforeningen er aktiv. De legger svært ofte ut nye forskningsresultater som vi her hjemme også kan ha interesse av å se på. Denne er riktignok fra mai 2017, men den viser helt klart at det er like dårlig inneluft i et vanlig amerikansk hjem som det er i en tåkelagt dampebutikk.

 

 

Den amerikanske stats “National Institute for Occupational Health and Safety” (NIOSH) – (Arbejdstilsynets Helbreds- og Sikkerhedstjeneste) – har været på besøg i damp-butikker, hvor både ekspedienter og kunder dampede kraftigt løs.

 


Undersøgelserne konkluderede entydigt, at luften i en dårligt ventileret dampbutik, hvor der blev dampet tykt … var at sammenligne med luftens sammensætning i et gennemsnits amerikansk hjem – dvs. der var INGEN forskel på “ren luft” og luften i en tildampet dampbutik!


 

Der var tale om “ekstreme forhold”, hvor dampen lå tykt i luften, og hvor den smule ventilation der var i butikkerne, ikke kunne følge med.

Rummet var altså dårligt ventileret – og NIOSH ville derfor gerne vide hvor store (og farlige) koncentrationer der var i luften i disse butikker – af bl.a. følgende stoffer:

• Formaldehyd
• Acetaldehyd

Samt bl.a. tre stoffer, som man forbinder med “popcorn-lunger”
• Diacetyl
• Acetoin
• Acetyl propionyl m.fl.

Og – hvad fandt NIOSH så frem til?

Skal damperne, vores venner, vores familie, vores kolleger m.fl. være bange for at opholde sig i nærheden af personer der damper?

Udsætter damperne andre mennesker for “farlige mængder af potentielt kræftfremkaldende stoffer” og dampe der irriterer og skader luftvejene?

Undersøgelserne konkluderede entydigt, at luften i en dårligt ventileret dampbutik, hvor der blev dampet tykt … var at sammenligne med luftens sammensætning i et gennemsnits amerikansk hjem – dvs. der var INGEN forskel på “ren luft” og luften i en tildampet dampbutik!

 

VOILA! There you have it..

Undersøgelserne fra NIOSH (Test nr. 2) og fra California Department of Public Health (Test nr. 1) viser samstemmende, at indholdet af potentielt farlige stoffer i luften var langt under grænseværdierne for “ren luft”.

Læs mere her:

Test nr. 2 (NIOSH) – foretaget i en dampbutik:

http://tobaccoanalysis.blogspot.dk/2017/05/government-testing-of-another-vape-shop.html

Test nr. 1 (CDPH) – ligeledes i en dampbutik:

http://tobaccoanalysis.blogspot.dk/2017/05/vape-shop-air-sampling-by-california.html

Hvad sker der så i Danmark?

Og – herhjemme undersøges mængden af potentielt farlige stoffer i dampen også – via forsøg ledet af læge/professor Torben Sigsgaard ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

DADAFO venter stadig på de endelige resultater fra den danske undersøgelse, men de præliminære resultater viser at én enkelt testperson fik “trykken for brystet” og “skulle holde en hoste tilbage”.

DADAFO er spændte på at se, om man finder videnskabelig evidens for denne reaktion eller om det, som amerikanernes undersøgelse peger på, er ren nocebo.

 

DADAFO frygter at man godt nok finder spor af “problematiske stoffer” – men at disse er langt under grænseværdierne for luft – og herefter “glemmer toksikologiens hovedregel” (det er ikke tilstedeværelsen men mængden der afgør et stofs toksicitet) og herefter konkluderer at “damp bør bandlyses i offentligheden – og sidestilles med tobaksrygning – på trods af, at der grænseværdierne ikke har været overskredet.

Læs mere om Torben Sigsgaards forsøg her:

http://www.forsoegsperson.dk/show_ad.php?showit=2045&add=posted

http://politiken.dk/viden/art5575089/Test-af-den-ufarlige-e-damp%C2%BBDet-giver-en-trykken-for-brystet%C2%AB

http://nyheder.tv2.dk/lokalt/2017-03-19-gorm-er-forsoegsperson-skal-teste-om-e-cigaretter-er-farlige

Lugten/duften af den udåndede damp, kan selvfølgelig være en smagssag om man kan lide eller ej – men flere og flere tests viser nu, at hvis man vil forbyde damp indendørs eller på offentlige steder – så kan man lige så godt også forbyde fodsved, armsved, parfume, dårlig ånde og lugten af kage på kontoret…

 

Direktelink til DADAFO sin artikkel

 

Hva skjer her hjemme i Norge?

Ikke stort.
Vi her hjemme sliter med å informere folk om dampens fortreffelighet, både som røykestopphjelp og som eget nytelsesmiddel. Vi blir misforstått og latterliggjort når vi sier at dampen vi lager ikke er farlig.
Når avisene skriver om ikke-publiserte forskningsrapporter som er tilbakevist flere ganger slår de det opp på førstesiden og forsøker på harde livet å få oss til å stå fram som imbessiler som ikke vet vårt eget beste.  (sukk)

Litt forskning på egen hånd førte meg hit:


Secondhand Exposure to Vapors From Electronic Cigarettes

December 2013: The study showed that e-cigarettes are a source of secondhand exposure to nicotine but not to combustion toxicants. The air concentrations of nicotine emitted by various brands of e-cigarettes ranged from 0.82 to 6.23 µg/m3. The average concentration of nicotine resulting from smoking tobacco cigarettes was 10 times higher than from e-cigarettes (31.60±6.91 vs. 3.32±2.49 µg/m3, respectively; p = .0081).
https://www.ncbi.nlm.nih.go…

Ennå en gang vises det at damping er mye mindre skadelig enn røyking.

Det er godt nok for meg. Ha en dampende flott lørdagskveld.

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

X
%d bloggere liker dette: