Virker e-sig som røykeslutt?

Sjuende mars fikk vi se Helsekontrollen på TV2 som tok for seg e-sig og røykeslutt. Her er første del. Seinere på våren kommer TV2 med oppfølging av Hilde Elisabeth Dyrseth fra Horten som skal forsøke å slutte.

 

Fremdeles røyker omtrent 500.000 nordmenn. I løpet av neste år blir e-sigarett med nikotin tillatt i Norge. Dette kan være løsningen for alle som ønsker å stumpe røyken.

Helsekontrollen skal følge Hilde Elisabeth Dyrseth (58) i forsøket på å kutte ut røyken.

15 om dagen

Hilde har røykt 15 sigaretter om dagen i 45 år. 58-åringen har forsøkt å slutte mange ganger, men synes det er tungt.

– Jeg blir stressa, deprimert og veldig urolig.

Nå har mannen hennes stumpa røyken, og Hilde drømmer om å gjøre det samme.

I England viser et eksperiment at det å kutte ut røyken ved hjelp av e-sigarett med nikotin er dobbelt så effektivt som nikotinlegemidler. Nå håper Hilde at det også skal fungere for henne.

TV2 Helsekontrollen

– Jeg har litt klump i magen, men det blir veldig spennende å prøve e-sigarett, sier Hilde.

Helsekontrollen skal følge henne i forsøket. Siden nikotinholdig e-sigarett foreløpig ikke er lovlig i Norge, har Hilde fått produktet på resept. Nå må hun prøve seg fram for å finne rett mengde nikotin, i håp om å holde tobakksuget på avstand.

– Formidabel helsegevinst

Seniorforsker på tobakk Karl Erik Lund ved Folkehelseinstituttet, sier at selv om det ikke er risikofritt å bruke e-sigarett med nikotin, vil en overgang gi en formidabel helsegevinst.

– Vi må veie fordelene mot ulempene, og i øyeblikket er det slik at det er flere røykere som begynner å bruke e-sigaretter sånn at vi får en nettogevinst ved å anbefale røykere å gå over til e-sigaretter.

Lund er ikke bekymret over rekruttering til damp fra unge ikke-røykere. I dag er 97 prosent av damperne i Norge forhenværende røykere. Det er også tilfelle i England hvor e-sigaretter har vært på markedet i mer enn 10 år.

– I USA er det riktignok litt annerledes. Der ser e-sigaretter ut til å rekruttere flere unge ikke-røykere, og det er en bekymring, tilføyer Lund.

Sjokkfunn

For å finne ut hvordan kroppen til Hilde vil merke forskjellen på tobakk og e-sigaretter har Helsekontrollen gjort et eksperiment. Ved hjelp av glasslunger fylt med bomull testrøykes e-sigarett opp mot vanlig røyk.

Etter bare tre pakker røyk renner det brun gugge fra tobakkslungen. Se forsøket i videoen øverst!

– Jeg ble ganske overrasket over hvor fort det så helt sinnssykt rått ut. Det er jo helt drøyt. Dette er jo ikke bare brunt og guggete. Men det inneholder jo stoffer som er farlige for blodet og cellene i kroppen, det er på et kjemisk nivå kjempefarlig, sier kjemiker Steven Ray Haakon Wilson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Har du en mening om dette?

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: