IQOS fra Philip Morris får hard kritikk

En av verdens største tobakkselskaper får hard motstand av amerikanske myndigheter.

Myndighetene går imot tobakksgigant –

sigarett-klone er ikke mindre skadelig

Reuters skriver:

Et ekspertpanel i de amerikanske helsemyndigheter mener ikke, at tobakkselskapet Philip Morris sin elektroniske sigaretterstatning IQOS er mindre skadelig enn sigaretter. Philip Morris aksjer falt merkbart på børsen.

Philip Morris, et av verdens største tobaksselskaper, har brukt milliarder på å utvikle produktet IQOS. Det varmer opp tobakk med høy temperatur, men ikke så det brenner.

IQOS er et av Philip Morris’ håp for fremtiden, ettersom markedet for tradisjonelle sigaretter stuper over det meste av verden.

Enstemmig ekspertpanel

Det er gjennom årtier bevist gang på gang, at sigaretter og røyking av tobakk er særdeles helseskadelig. Derfor er det underlagt høye avgifter og salgsrestriksjoner i mange land.

Philip Morris argumenterer for det nye produktet at det er mindre skadelig enn sigaretter og tobakk, og derfor ikke skal reguleres på samme måte som disse.

Som et ledd i søknadsprosessen skal den behandles av et ekspertpanel innen helsemyndighetene som gir en anbefaling.

Ifølge Bloomberg stemte ekspertpanelet enstemmig (8 – 0) for at Philip Morris ikke hadde bevist at IQOS minsker skaderisikoen hos røykere som benytter den.

Panelet stemte også med en liten margin for at Philip Morris ikke har bevist at IQOS generelt er mindre skadelig enn tobakk.


Philip Morris argumenterer for det nye produktet at det er mindre skadelig enn sigaretter og tobakk, og derfor ikke skal reguleres på samme måte som disse.


Har kostet flere milliarder

Philip Morris omsatte i 2016 for 75 milliarder dollar og solgte 813 milliarder sigaretter.

For å  imøtegå et dramatisk sviktende marked har Philip Morris lagt mer enn tre millirder dollar i utviklingspotten av IQOS som står for «I Quit Ordinary Smoking.»

-Vi har skapt verdens mest suksessfulle tobakkselskap med verdens mest populære og ikoniske merkevarer.
-Nå har vi tatt en dramatisk beslutning. Vi har begynt å bygge vår fremtid på røykfrie produkter, skrev Philip Morris i sitt regnskap for 2016.

Det er dystre utsikter for både IQOS og Philip Morris sine levevillkår uten avgiftsreduksjonen som de meget gjerne ville ha. Børsen reagerte umiddelbart og verdien på aksjene falt med tre prosentpoeng.

Direktelenke til artikkelen.

Har du en mening om dette?

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: